Loše navike – kako ih prekinuti?

Ana Pejic Riha

Budimo iskreni! Sva djeca rade loše stvari i imaju loše navike, od kopanja nosa do toga da grizu nokte.

Općenito je riječ o ne higijenskim i socijalno neprihvatljivim navikama.

– kopanje nosa – ako vaše dijete često kopa nos nije jedino. To je jedna od najčešćih loših navika kod djece.  Ova loša navika je nezdrava, djeca mogu prstićima unijeti bakterije u nosnice. Zato, neka se bave aktivnostima u kojima će ruke biti zaposlene. Pomozite svojim mališanima tako što ćete koristiti otopine za nos. Čim dijete počne dirati nos dajte mu maramicu. Pobrinite se da se riješite ove navike prije nego dijete krene u školu kako bi izbjegli nelagode zbog zezanja vršnjaka zbog ove navike.

– grize nokte –  ova navika je još jedna od onih koje nastaju zbog ”nezaposlenih” ruku. Okupirajte ga bojicama i igricama kako bi zaboravio na noktiće. Pobrinite se da su mu uvijek odrezani nokti. Svojoj curici možete urediti nokte.

– pije vodu u kojoj se kupa – iako vam ne bi palo na pamet piti vodu u kojoj se kupate djeci je i to zanimljivo. Iako nije otrovna, moguće je da će dijete boliti trbuščić. Zato neka i kupanje bude zabava. Uzmite igračke koje možete napuniti vodom i sl. Ako su žedni dajte im vode u bočici.

dijete

– igranje s genitalijama – mališani ovu naviku mogu imati i kada krenu u školu. Kada god možete pokušajte im uvijek napomenuti kako to nije primjereno, a ni zdravo. Inzistirajte na tome da to ne smiju raditi, posebno ne u javnosti. Ako vidite da je to zbog nelagode provjerite je li možda riječ o infekciji mokraćnog sustava.

– zijevaju i ne stave ruku na usta – ovo je možda najprljavija navika zbog toga što može širiti klice virusa i zaraza. Inzistirajte na tome da stave ruku na usta, te ih pohvalite kada to naprave.

Ipak ne zaboravite da ste vi najbolji uzor ponašanja. Dakle, ne zaboravite da se i vi morate držati svih manira i kada ste kod kuće i u javnosti.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>