Majčinski instinkti u očinskom mozgu

Ana Pejic Riha

U mnogim kulturama podrazumijeva se da je podizanje i odgoj djece posao majki, dok očevi nisu „opremljeni“ tim majčinskim “genom”. Najnovije istraživanje pokazuje suprotno.


Suprotno tradicionalnim kulturama, u modernim obiteljima sve je češća ravnopravna podjela obaveza i dužnosti na oba roditelja, pa tako tate bez problema odrađuju sve zadatke oko skrbi i odgoja djeteta. Poznato je da ženama tijekom trudnoće hormoni „pomažu“ pripremiti se za ono što ih očekuje po rođenju djeteta te tako spontano razvijaju majčinske instinkte, no znanstvenici su željeli provjeriti koliko su za to sposobni očevi.

majčinski instinkt

U tu svrhu promatrali su jednak broj mladih hetero parova koji su upravo dobili dijete i gay parova koji su bebu dobili uz pomoć surogat majke, a u kojima je jedan od muškaraca bio biološki otac novorođenog djeteta. Obje vrste obitelji pomno su snimane duži vremenski period, uzeti su im uzorci sline kako bi se ustanovio nivo oksitocina, poznatog i kao hormon ljubavi, a tijekom prikazivanja video snimke njihovih obitelji podvrgnuti su i magnetskoj rezonanci kako bi se utvrdilo kako njihov mozak reagira na očinstvo. Pod posebnim povećalom bile su dvije odvojene „mreže“ u mozgu koje se „aktiviraju“ kod mladih majki.
Rezultati istraživanja iznenadili su znanstvenike: iako su se spomenute moždane „mreže“ aktivirale kod svih očeva, u hetero obiteljima ta je aktivnost bila nešto oskudnija, više fokusirana na pokušaj komunikacije s bebom i razumijevanje znakova koje je dijete pokušavalo poslati, dok je aktivnost u dijelu mozga odgovornom za nježnost, skrb i brigu oko beba značajno padala u blizini majki.
Mozgovi gay parova koji su upravo postali očevi pokazao je pak da su oba muškarca, u nedostatku majke, aktivirali gotovo iste moždane „mreže“ kao i mlade majke. Znanstvenici su iz dobivenih rezultata zaključili da „majčinski nagon“ nije, kako se prethodno mislilo, određen isključivo djelovanjem hormona tijekom trudnoće i poroda.

– Ovo nam dokazuje da smo svi rođeni sa roditeljskim instinktima i nagonima koji se aktiviraju kada osoba preuzme ulogu roditelja, istaknuo je Kevin Pelphrey, neuroznanstvenik sa Yalea.


Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>