Mame koje su rodile carskim rezom: Hrabre, snažne i lijepe

admin

Kada govorimo o idealnom porodu, sve češće se mogu čuti buduće majke koje priželjkuju brz, prirodan porod, s minimalnim uplitanjem liječnika, u kadi ili na stolčiću. No ponekad stvari ne idu planiranim putem.

trudnoca1

Trudnice tijekom tih nevjerojatnih devet mjeseci različito zamišljaju porod: neke se nadaju prirodnom tijeku poroda bez liječničke intervencije i lijekova, druge su sigurne da žele epiduralnu i minimalnu količinu boli. Gotovo nitko ne priželjkuje porod carskim rezom, jer u pitanju je ipak operacija, nešto rizičnija od prirodnog poroda, nerijetko s dužim oporavkom. Kada se carski rez ipak dogodi, ako se nadala drugačijem ishodu, nije neobično da se majka osjeća razočarano i tužno. To što joj svi govore „glavno da ste ti i beba dobro“ uglavnom u tom trenutku malo znači: naravno da je to najbitnije, no važne su i emocije koje, zajedno s navalom hormona, vladaju tijelom majke. Zato je, među brojnim fantastičnim pričama s poroda, važno reći i majkama koje su rodile carskim rezom da su napravile fantastičan posao – i da su i same fantastične.

A da su doista fatastične, posvjedočile su i fotografkinje sa portala cordmama.com, koje su, nakon što su nazočile desecima poroda (i ovjekovječile ih), popisale razloge zašto je tome tako.

1. Mame koje su rodile carskim rezom su HRABRE.
Zamislite se kako ležite na stolu u operacijskoj dvorani i slušate liječnike kako se spremaju izvaditi bebu iz vas. Dok vam čeprkaju po organima, možda pričaju o filmu kojeg su jučer pogledali ili se žale na prognozu. A vi – dok tako nepomično ležite na stolu, strahujete za svoju bebu. Ako se sve dogodilo naglo, još je i gore, jer vam glavom prolazi samo jedna misao – hoće li biti sve u redu? Strah vas prožima i ni na kraj pameti vam nije ni oporavak koji slijedi, ni ožiljak koji će vam do kraja života ostati uspomena na ovaj trenutak. Ali, morate biti hrabri jer vi ste MAMA – samo još morate dočekati svoju bebu.

2. Mame koje su rodile carskim rezom su SNAŽNE.
Neke zbog medicinskih razloga imaju čitavu vječnost da se pripreme za caraski rez (i upoznaju se s cijelim zastrašujućim postupkom i mogućim posljedicama), druge je puka nužda u posljednji trenutak dovela na operacijski stol. I jedne i druge su emocionalno i fizički nevjerojatno snažne, koliko god se samima sebi činile krhkima: moraju biti, jer imaju bebu koju valja voljeti i brinuti o njoj.

3. Mame koje su rodile carskim rezom su LIJEPE.
Nekima pada mrak na oči od pomisli na dan poroda, a ožiljak koji je operacija ostavila im u tome nimalo ne pomaže; druge ga nose ponosno, kao uspomenu na dan kada su postale majke. Svaki je ožiljak jedinstven, kao i svaka majčina priča o porodu – a to se odnosi i na emocionalne ožiljke. Bez obzira na njih ili unatoč njima, žensko je tijelo fantastičan instrument života, i svako je prelijepo na svoj način.

M.M.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>