Marama, sling, mei tai, klokanica… Bilo kuda, nosiljka svuda!

Ana Pejic

Pa nisam klokan da nosam dijete uokolo! Doista, zašto nositi bebu? Za početak, nošene bebe manje plaču, rjeđe imaju problema s kolikama i brže uče.


Nadalje, nošenje utječe na brži razvoj motorike i govora, zatim na probavni sustav, psihički i emocionalni razvoj, ali i razvoj kukova. Nošena djeca u pravilu bolje spavaju, a roditelji koji prednost daju nosiljkama i maramama manje su pod stresom. Suprotno uvriježenom mišljenju, nošene bebe također brže postaju samostalne.

Nosiljke imaju i niz sasvim praktičnih prednosti: dok je beba još sasvim mala omogućuju vam da obavljate sve kućanske poslove bez problema, čak i ako su grčići, skokovi u razvoju ili prvi zubići upravo aktualni. Izvan kuće nosiljka je pak izvrsna alternativa kolicima ako živite na višim katovima zgrade bez lifta ili pak živite u kvartu u kojem ima previše stepenica. S bebom u nosiljci zapravo možete bilo kamo, pa čak i na planinarenje.

marama

Koju dakle nosiljku odabrati? Ponuda je doista raznolika, no treba znati da svaka nosiljka nije za svako dijete. Za najmanju djecu od rođenja najbolji će izbor biti wrap marama, koja se veže oko tijela djeteta i roditelja i sjajan je izbor za bebe koje još ne mogu samostalno držati glavicu. Marama je mnoge roditelje, a i bebe, „spasila“ u fazi kolika, budući da upravo nošenje tijelo-uz-tijelo, otkucaji majčinog srca i blago ljuljuškanje pri hodanju bebu podsjećaju na vrijeme provedeno u maternici. Beba je samim time opuštenija i lakše podnosi prilagodbu na svijet u kojem se iznenada našla, stoga se wrap marame preporučaju i za prijevremeno rođene mališane. Marama je također izvrsna za pravilan razvoj djetetovih kukova i kralježnice, a odlična je i za „nosača“, budući da težinu djeteta pravilno raspoređuje uzduž maminih ili tatinih ramena, leđa i kukova.


Odličan je odabir za dulje šetnje. Važno je znati da je zbog dužine od 5,5 metara mogu koristiti svi, nema dosadnog podešavanja kopči, a vezivanje se savladava brže no što se to na prvi pogled čini. Wrap marama može izdržati opterećenje od 15 kilograma, no većina roditelja pri težini djeteta od oko osam kilograma odluči potražiti čvršću nosiljku.


Među najčešćim nosiljkama je i sling marama, a vrlo su popularne Babymoov. Jednostavne su za korištenje jer se u sekundi stavlja i skida uz pomoć „ringova“. Za nošenje najmanjih beba u slingu potrebna je međutim određena vještina, no jednom kad se savlada sling postaje odličan izbor, to više što se u njemu beba može i dojiti. Zbog činjenice da je opterećenje na jednom ramenu nosača, sling ipak nije najbolji izbor za duge šetnje, osobito kada dijete ponešto naraste. Idealan je za „kućnu“ uporabu, kraće šetnje ili kombiniranje s kolicima.


Mei tai nosiljka je u posljednje vrijeme vrlo popularna, osim na kopčanje mogu se naći i one na principu vezanja, što znači da će odgovarati svakom nosaču. Za mei tai beba mora biti sposobna sama držati glavicu, što se najčešće događa u dobi od oko četiri mjeseca. Ovu vrstu nosiljke najčešće biraju roditelji za dulje šetnje i veće bebe, budući da je, slično kao kod wrap marame, težina djeteta pravilno raspoređena uzduž ramena, leđa i kukova mame ili tate. Mei tai nosiljke odlikuju se fiziološkim položajem za kukove i zdjelicu jer je dijete u njoj u položaju žabice pa se oslanja na guzu i leđa, a ne na kukove kao što je slučaj kod klokanice koja prilično opeterećuje kukove. Ovakvu nosiljku možete koristiti sve do 20 kg težine djeteta što kod primjerice klokanice nije slučaj. Mei tei preporučuju pedijatri i ortopedi upravo zbog rasterećivanja kukova.


Na kraju, tu je i čitav niz klasičnih klokanica različitih poznatih i manje poznatih marki, koje prati i doista šarolik raspon cijena. Bebe, međutim, ne znaju ništa o cijenama i poznatim markama, pa ne mora značiti da će se doista osjećati najugodnije u najskupljoj nosiljci ili pak onoj koja je bila „baš super“ mališanu vaše prijateljice. Stoga je u shopping klokanice zapravo najbolje uzeti dijete i isprobati različite vrste na licu mjesta. Dobro je znati da liječnici uglavnom preporučuju da se, zbog razvoja kralježnice, bebe nose okrenute prema roditelju (ili eventualno na boku, odnosno leđima). I ne manje važno: kod odabira nosiljke obratite pozornost da su djelovi na kojima je najveće opterećenje što širi i što bolje podstavljeni – uske, tanke i loše postavljene „naramenice“ donijet će vam, umjesto užitka nošenja djeteta, samo bolnu kralježnicu, priličnu količinu nervoze i u konačnici veću količinu bačenog novca.


Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>