Misija: nokti!

Ana Pejic

Bebe mogu imati iznenađujuće oštre noktiće, koji k tome rastu nevjerojatnom brzinom. Da biste spriječili bebu da samu sebe, a i vas nehotice ozlijedi, moguće je da ćete joj ih morati rezati i više puta tjedno.

Bebini su prstići sasvim mali, a pokreti s druge strane brzi, nagli i nepredvidivi. Mladim roditeljima se rezanje sićušnih noktića stoga može činiti kao nemoguća misija, pogotovo ako tome pridodamo strah da će bebu ozlijediti. Ipak, strah će morati biti prevladan jer dječji nokti rastu puno brže od noktiju odraslih, što znači da odgađanjem rezanja riskirate da se beba ozbiljno izgrebe po licu. Evo nekoliko trikova kako to učiniti na “najbezbolniji” način.


Neke su bebe mirnije od drugih. Možda će joj biti zanimljivo vaše “igranje” oko njenih prstića (pogotovo ako cijelu proceduru prati kakva vesela pjesmica) ili ćete joj pak moći igračkom skrenuti pozornost na nekoliko minuta. Ako je tako, imate sreće: rezanje noktića pretvorite u zabavnu igru uz malo koncentracije i puno smijeha. Svakako izaberite trenutak kada je beba naspavana, sita i dobre volje, a uz još malo sreće možda će se baš veseliti rezanju noktića. Bebu možete posjesti u krilo kako biste imali dobar pregled situacije a možete i angažirati pomoćnika da animira bebu dok vi odradite potrebno.

nokti

Za sve ostale bebe, koje su nažalost u puno većem broju, “misija nokti” je najbolje provesti dok dijete spava. Naravno, morat ćete osigurati dovoljnu količinu svjetlosti da biste vidjeli što radite, pa je možda najpraktičniji trenutak poslijepodnevno spavanje. Za mame koje doje, trenutci na dojci također mogu biti dobri za pokušaj rezanja noktića, a neke bebe će biti mirnije i spremnije na suradnju i tijekom nošenja u slingu ili marami.


Noktiće na rukama režite ravno ili blago polukružno, prateći oblik prsta. Bolje je ne kratiti ih baš do same kože, kako bi se izbjeglo urastanje u meso. U tom slučaju nemojte sami pokušavati riješiti problem, bolje je obratiti se pedijatru. U slučaju da nehotice ozlijedite bebu režući joj nokte, ranu isperite vodom i nježno pritisnite sterilnom gazom (u nedostatku iste eventualno može poslužiti i čisti ručnik ili kozmetička blazinica). Krvarenje bi vrlo skoro trebalo prestati. Suzdržite se od pokušaja stavljanja flastera na mali prstić jer su velike šanse da će već za koju minutu završiti u bebinim ustima. Ako je ozljeda ozbiljnija, obratite se pedijatru.


Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>