Martina Milotic

Mjesečnica nakon poroda može biti neredovita, obilnija ili manje obilna no ranije, bolnija ili manje bolna, nekim majkama stići će već dva mjeseca nakon poroda, a nekima niti godinu dana kasnije. Što je uobičajeno i normalno, a što je znak za uzbunu?

shutterstock_57398098[1]

Kada mogu očekivati prvu mjesečnicu nakon poroda?

Najveći utjecaj na povratak mjesečnice ima dojenje, zbog hormona prolaktina koji se pritom luči a istovremeno koči ovulaciju. Žene koje doje u prosjeku dobiju mjesečnicu dva mjeseca nakon poroda, a one koje isključivo doje mogu dobiti prvu mjesečnicu i šest mjeseci kasnije. Nije neobično ako majka ne dobije mjesečnicu sve dok ne prestane dojiti.

Mogu li ponovo ostati trudna prije no što mi se vrati mjesečnica?

Iako mnogi misle suprotno, do trudnoće može doći i prije povratka mjesečnice. Imajte na umu da se ovulacija događa prije mjesečnice.

Hoće li mi mjesečnice biti jednake ili drugačije nakon poroda?

Svaka trudnoća na neki će način djelovati na maternicu, tako da promjene u dužini, obimu pa čak i menstrualnim bolovima možete primijetiti i nakon svakog poroda. S vremenom stvari se mogu vratiti na staro, ali i ne moraju.

Hoće li mi prve mjesečnice nakon poroda biti neredovite?

Vrlo je vjerojatno da hoće, osobito ako dojite. Jedan vam ciklus može trajati 24, drugi  30 a treći 35 dana, a moguće je da će unormaliti tek nakon prestanka dojenja.

Kako ću znati da nešto nije u redu?

Nakon poroda možete očekivati obilno krvarenje u periodu lohija, kao i grčeve zbog stezanja maternice. No ako morate promijeniti više od jednog uloška u satu, ako osjetite neizdržive bolove, ako krvarenje prestane ili oslabi pa se naglo pojača, obratite se liječniku.

Također, potražite savjet liječnika i ako vam mjesečnica nakon povratka traje dulje od 7 dana, ako primjetite veće komade tkiva na ulošku, ako mjesečnica preskoči, ako krvarite i usred ciklusa, kao i ako se mjesečnica ne vrati 3 mjeseca nakon poroda ako ne dojite, odnosno 3 mjeseca nakon prestanka dojenja.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>