Najraniji znakovi trudnoće: od grčeva do nesvjestice

admin

Zbog hormonalnih promjena, rani simptomi trudnoće lako se mogu zamijeniti za klasični pms. No žene koje dobro poznaju svoje tijelo mogle bi primijetiti razliku.

heading_091101-shutterstock192394751

Grčevi i blagi iscjedak jedan su od prvih znakova trudnoće, koji se mogu primijetiti od šest do 12 tjedana nakon oplodnje jajne stanice. Zbog sličnosti sa mjesečnicom, neke žene zamijenit će ovu fazu s menstruacijom i neće ni primijetiti da im je mjesečnica zapravo izostala – što je najočekivanija posljedica trudnoće. Razliku će ipak lakše primijetiti žene koje imaju obilne i bolne mjesečnice, budući da je  u ovom slučaju riječ o vrlo blagom, „točkastom“ krvarenju i mnogo blažim grčevima.

Također slično kao kod mjesečnice, većina žena primijetit će da su im grudi veće (ponekad čak i za čitav broj ili više) i bolne na dodir, a aureola oko bradavica tamnija.

Paralelno, mogu se pojaviti i problemi sa zatvorom i napuhnutošću, promjene raspoloženja, umor, nizak tlak, nesvjestica i vrtoglavica, a nekoliko tjedana kasnije i poznate jutarnje mučnine – naravno, ne samo ujutro, nego u bilo koje doba dana. To su već simptomi koje je, osobito ako se zaredaju, lakše razlikovati od mjesečnice.

Test za trudnoću ipak će dati najsigurniji odgovor je li riječ o trudnoći, no pripazite: čak i on može dati pogrešan rezultat ako se napravi prerano.

Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>