Martina Milotic

Želite li saznati detalje o tijeku trudnoće, porodu, dojenju i oporavku nakon poroda, literature u knjižarama i na internetu ima više nego dovoljno. No, znate li kako će izgledati ona minimalna tri dana koliko ćete nakon poroda provesti na odjelu za babinjače?

Osim ako ne zatražite (i platite) privatni apartman u bolnicama gdje takvi postoje, vrlo je vjerojatno da ćete sobu dijeliti sa još barem dvije rodilje. Uz svaku sobu trebao bi biti i sanitarni čvor s tušem, a ako je u pitanju bolnica prijatelj djece uz svaki krevet bit će i dječji krevetić.

U većini rodilišta dobit ćete spavaćicu, a beba će biti odjevena u bolničku robicu, stoga nećete morati ponijeti vlastitu, kao ni pelene za bebu. No, računajte da će vam i jedno i drugo trebati za izlazak iz bolnice, stoga ih nije loše spakirati unaprijed.

Nakon poroda bebu će pregledati dežurni liječnik, a nakon što vas smjeste u sobu vrlo brzo će vam donijeti i bebu. Ako vam ne kaže samoinicijativno, sestru koja donese bebu pokušajte odmah pitati sve što vas zanima.

Dežurni ginekolog posjetit će vas dva puta dnevno, tijekom jutarnje i popodnevne vizite, a njemu se možete i obratiti u slučaju bilo kakvih problema. Trebao bi vas posjetiti i pedijatar-neonatolog, od kojega zatražite i sve dodatne informacije i pomoć s dojenjem.

shutterstock_62050492[1]

Tijekom boravka u rodilištu beba će dobiti svoje prvo cjepivo, protiv tuberkuloze (injekcijom u lijevu nadlakticu), a sitnim ubodom u petu bit će joj izvađena i krv kako bi se provjerila potencijalna opasnost od određenih metaboličkih bolesti. Također, beba će dobiti i injekciju vitamina K.

Najmanje četiri puta dnevno medicinske sestre-primalje će presvući bebu, a moći ćete u tome i vi sudjelovati i tako steći dragocjeno iskustvo prije odlaska kući.

Tijekom boravka u bolnici posjetit će vas i ovlaštena osoba kojoj ćete morati dati osnovne podatke o djetetu, kao što je ime i prezime, adresa stanovanja i ime oca. Iste će podatke potom proslijediti nadležnom matičnom uredu.

Prije napuštanja bolnice bebi će se provjeriti i sluh. To se čini najčešće dok beba spava, tako što joj se kroz posebni aparat u uho puštaju zvukovi, a potom se pomoću specijalnog mikrofona mjeri odjek koji se vraća iz uha.

Iako će vam obitelj i prijatelji vjerojatno poželjeti slati čestitke i cvijeće, upozorite ih da je u većini bolnica svježe cvijeće nepoželjno. Cvjetni aranžmani naime mogu biti izvor zaraze, a mogu uzrokovati i alergijske reakcije, pa se preporučuje slati pakirano cvijeće (npr. orhideje).

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>