Neobične trudničke želje: Treba li vam doista kiseli krastavac sa šlagom?

admin

Baš kao i tijekom PMS-a, i tijekom trudnoće većina će žena barem jednom osjetiti neopisivu potrebu za nekom vrstom hrane. Za većinu će to biti tek prolazna želja, druge će pak žudjeti za nekom nemogućom kombinacijom.

heading_090807-shutterstock521336231

Prema jednom istraživanju, najviše trudnica sanja o slatkom, njih čak 40 posto; 33 posto trudnica radije će odabrati nešto slano, na trećem mjestu sa 17 posto je pikantna hrana, a samo 10 posto trudnica proganjat će želja za kiselim okusima.

Na forumima koje okupljaju buduće mame moguće je pronaći i najneočekivanije kombinacije. Neke od vjerojatno najluđih su masline sa cheesecakeom, kiseli krastavci sa sladoledom ili šlagom, ili pak patliđan u kombinaciji sa slasticama. A što kažete na žlicu čiste svinjske masti, bez ikakvih dodataka?

Iako trudnice za ove sulude kombinacije krive hormone, često se mogu pročitati navodi kako iznenadna želja za određenom vrstom hrane znači manjak nekog od vitamina u tijelu. Tako primjerice istraživanja pokazuju da žene koje privlači led i mirisi izbjeljivača ili opušaka obično imaju manjak željeza, a pojačana potreba za čokoladom upućuje na manjak magnezija.

Prema istom istraživanju, ako vas neodoljivo privlače breskve, moguće je da vam nedostaje beta karotena, a potreba za crvenim mesom može ukazivati na potrebu za proteinima.

Jedno je istraživanje pak utvrdilo da bez obzira o kojoj se hrani radi, trudnicama koje od takve neutažive gladi pate nedostaje esencijalnih masnih kiselina u prehrani.

Najveći broj istraživanja provedenih na ovu temu ipak nije pokazao baš nikakvu povezanost između trudničke želje i stvarnih potreba tijela. Kako je rekla jedna od znanstvenica, da tijelo trudnice na ovaj način traži ono što mu nedostaje, sigurno bi tražilo više povrća a manje slatkiša.

Svi se međutim slažu u jednom: čak i ako su najneobičnije kombinacije u pitanju, ako vam ne štete slobodno ih si priuštite, no u normalnim količinama i kao iznimku a ne pravilo. Raznovrsna, kvalitetna prehrana mora biti osnova, a tada ni sitni gurmanski grijesi – čak i ako su u pitanju krastavci sa šlagom – neće učiniti posebnu štetu.

M.M.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>