Njega dječje kože zimi

admin

Baš kao i ljetni mjeseci, zima je poseban izazov za nježnu dječju kožu, odnosno za roditelje koji je nastoje adekvatno zaštititi. Suha koža, ozebline i ispucane usne samo su neke od problema koje je bolje spriječiti no liječiti.

heading_091235-shutterstock1108538541

Suha, ispucala, crvena koža koja se čini gruba pod prstima čest je pratioc zime, i u odraslih i u djece. Mališani su međutim posebno osjetljivi budući da im je koža tanja i osjetljivija no odraslima, stoga je hidratantna krema (najbolje bez bojila, mirisa i drugih dodataka) zimi obavezna. Nanesite je 20-ak minuta prije izlaska, ali i još jedan do dva puta tijekom dana te nakon kupanja. U zatvorenim prostorima održavajte optimalnu količinu vlage u zraku, a tijekom kupanja ne držite dijete predugo u vodi, koja također ne bi smjela biti pretopla. Birajte kupke i šampone na prirodnoj bazi. Sve navedeno pomoći će i u prevenciji ispucanih usana.

Ozebline su ozbiljan problem, koji se međutim vrlo lako prevenira: dovoljna količina odjeće prirodnih materijala, i to u slojevima, recept je kojeg uglavnom svi znaju. Naravno, posebno su osjetljivi prstići na rukama i nogama na koje treba pripaziti. Ako primijetite da su ručice i nožice hladnije no što je normalno, odmah privijte dijete uz sebe, umotajte ga i odvedite u toplo: izbjegavajte izravne izvore topline koji mogu napraviti kontra efekt. Naravno, sljedeći korak je što hitniji posjet liječniku. Suprotno ozeblinama, i mnogo češće no što biste očekivali, jest pregrijavanje. Mnogi roditelji u strahu od pothlađivanja bebi odjenu previše odjeće, što također može biti opasno – nervoza i plač, crvenilo u licu i znojenje neki su od jasnih znakova da je djetetu prevruće. Da biste spriječili pregrijavanje, dajte prednost slojevima odjeće umjesto jednodjelnim tutama koje nećete moći lako skinuti.

Opekline od sunca problem su koji se ne događa samo ljeti: upamtite da snijeg reflektira i do 85 posto sunčevih zraka, stoga bebe koje odrastaju u klimi s mnogo snijega moraju biti pravilno zaštićene i od sunca. Prevencija je jednostavna: sve što vrijedi u ljetnim mjesecima, vrijedi i zimi, samo s većom količinom odjeće.

Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>