admin

Pasta za zube i četkica? Kod dojenčeta pranje prvih zubića izgleda ponešto drugačije no kod ostalih, no to ne znači da se prvi zubi ne bi trebali redovno čistiti.

heading_020736-shutterstock1186926881

Većina beba najprije će dobiti prvi donji sjekutić, a u toj najranijoj fazi još vam nije potrebna četkica za zube. Čim zubić izađe, dva puta dnevno ga nježno obrišite prstom kojeg ste omotali u čistu, mokru gazu. Kako zubića bude sve više, bit će sve nepraktičnije koristiti gazu, pa za prvu četkicu odaberite onu namijenjenu djeci,  mekših niti i manje „glave“. Mijenjajte ju maksimalno svaka tri mjeseca, ili kada niti počnu nepravilno stršati. Kada je u pitanju pasta za zube, birajte onu s najnižom količinom fluora. Tek nakon treće godine života vaša obiteljska pasta za zube bit će prikladna i za vaše dijete.

Iako je na tržištu čitav niz pasta za zube prilagođenih djeci s okusima voća, ipak birajte one bez okusa: tako dijete neće osjetiti potrebu da proguta pastu, a lakše će naučiti i pljunuti. Na samom početku dovoljna će biti i sasvim mala količina paste za zube, dovoljna da pokrije trećinu četkice. Zubiće perite nježnim, kružnim pokretima, a ako djetetu upravo izlaze zubi, imajte na umu da je zubno meso posebno osjetljivo. Tada to činite osobito nježno i pažljivo.

Prvi odlazak kod zubara planirajte nakon što su djetetu izašli svi mliječni zubići. No, u posjet zubaru bi trebali i ranije, idealno kada i vi idete na redovni pregled. Tako će se dijete imati vremena naviknuti na zvukove i aktivnosti u zubarskoj ordinaciji. Ako se bojite zubara, nastojte mališanu ne pokazati svoj strah.

Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>