Njega i zaštita osjetljive kože novorođenčeta

Ana Pejic
Iznimno osjetljiva i tanka koža novorođene bebe zahtijeva posebnu njegu i pažnju, a bebe uživaju u nježnom masiranju i kupanju.

Prema liječničkim i zdravstvenim preporukama njega dječje kože trebala bi biti što jednostavnija i bez pretjerane upotrebe preparata za njegu. Iako na tržištu postoji veliki izbor raznih proizvoda za dječju kožu, za novorođenu je bebu dovoljna krema za pelensko područje, lagani losion poslije kupanja ako beba ima suhu kožu i kupanje samo u vodi bez ičega ili s par kapljica laganog šampona.


Bebu nije potrebno kupati svaki dan, a prema preporukama najbolje je dva do tri puta tjedno. Previše kupanja može dovesti do isušivanja kože posebice ako se upotrebljavaju šamponi. Sve dok ne počnu puzati i jesti krutu hranu bebama nije potrebno često kupanje, posebno ne svakodnevno. Do tada je dovoljno kupanje najviše tri puta tjedno, a u međuvremenu mekanom spužvom ili krpicom treba prati guzu nakon mijenjanja pelena. Osim toga, treba voditi računa da je djetetovo lice uvijek čisto te bebu vlažnom krpicom ili maramicom umivati svaki dan.


Zbog svoje osjetljivosti bebina je koža najviše sklona izbijanju osipa koji je najkarakterističniji za pelenski predio tijela. Kako bi se izbjegla takva ili slična reakcija na koži važno je koristiti preparate koji ne sadrže mirise i koji su potpuno prilagođeni dječjoj koži. To se odnosi i na pelene i vlažne maramice koje moraju biti bez alkohola, mirisa i ph neutralne.


Redovno mijenjanje pelena najučinkovitiji je način izbjegavanja pojave pelenskog osipa. Što je bebino pelensko područje dulje izloženo vlažnoj peleni to je veća mogućnost pojave osipa. Ako se pak osip pojavi najvažnije je to područje održavati čistim i suhim te mazati kremom na bazi cinkova oksida. Nakon pranja guze i mijenjanja pelena priuštite svojoj bebi malo odmora od pelena i pustite da svaki dan nekoliko minuta bude gole guze.

novorođenčeta

Puder za tijelo je najbolje izbjegavati budući da sitne čestice pudera mogu dospjeti u bebin respiratorni sustav i tako izazvati teškoće s disanjem. No, ako baš morate upotrijebiti puder najprije ga nanesite na svoju ruku pa tek onda na bebino tijelo. Nikad bebu direktno ne posipajte puderom.


Dječja koža iznimno je osjetljiva na sunce što se posebno odnosi na kožu novorođenih beba. Naime, bebe prije navršenih šest mjeseci nipošto ne smiju biti izložene direktnim sunčevim zrakama. Za šetnju ili izlazak iz kuće, dok je vani sunčano vrijeme, bebu treba prikladno odjenuti kako bi ju zaštitili od negativnog djelovanja sunčevih zraka. Najbolje je da su svi dijelovi tijela prekriveni, bilo odjećom, šeširićem ili suncobranom. Ako je jako vruće na gole dijelove tijela, lice, rukice i nogice, najbolje je nanijeti krema sa zaštitnim faktorom.


Dječju kožu potrebno je zaštiti i protiv uboda ili ugriza insekata, a najbolja zaštita kao i protiv sunčevog zračenja, je odjeća. Ako ste negdje u prirodi bebinu kožu možete malo namazati sredstvom protiv ugriza insekata, ali nikako dijete prskati izravno i po povratku kući namazane dijelove tijela odmah isprati. Za bebe mlađe od dva mjeseca nikakva sredstva protiv insekata ne dolaze u obzir.
Nježnu dječju kožu možete zaštiti obaveznim pranjem tek kupljene nove odjeće. Za pranje odjeće možete koristiti blage deterdžente prilagođene za pranje dječje odjeće. Također je poželjno izbjegavanje korištenja omekšivača prilikom pranja odjeće za bebe. Ako dijete dobije osip ili reakciju na koži, promijenite deterdžent kako biste lakše utvdili koji je uzrok tome.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>