Martina Milotic

Isključiva mliječna prehrana, bez obzira da li se radi o majčinom mlijeku ili dojenačkom mliječnom pripravku, rastom i razvojem bebe s vremenom postaje nedovoljna stoga se savjetuje početak uvođenja namirnica u djetetovu prehranu, odnosno početak dohrane. Najčešća dilema roditelja vezana je za vrijeme započinjanja dohrane te vrstu i način uvođenja novih namirnica. Velika je potreba za dodatnom edukacijom roditelja, ali i ponudom alata koji će im olakšati proces edukacije djece.

„Kada, kako i što? Naučite sve o namirnicama i jelima za vašu bebu i postanite pravi stručnjak za prehranu vašeg mališana.”

Edukativna mobilna aplikacija, „Bebin kalendar dohrane“ – jedinstvena aplikacija za uvođenje dohrane koja na jednostavan i pregledan način predstavlja preporučen plan uvođenja novih namirnica u djetetovu prehranu u dobi od šest mjeseci do dvije godine života. Ponosni sponzor jedinstvene aplikacije „Bebin kalendar dohrane“, Hrvatski Telekom (HT) osigurava besplatno downloadanje i korištenje aplikacije koja je dostupna svim korisnicima Android pametnih telefona putem Google trgovine, a uskoro će biti dostupna i verzija za iOS operativne sustave.

Aplikacija sadrži osobne iskaznice namirnica – informacije o nutritivnom sastavu, sezoni, zdravstveno benefitu ali i alergenosti te najboljem načinu pripreme za više od 150 različitih namirnica.

Tablični prikaz svih namirnica u sklopu kalendara dohrane nudi informaciju o tome kad bi dijete moglo biti spremno za isprobavanje novih okusa, boja i tekstura a aplikacija će se nadograđivati i za kasnije uzraste.

App logoUz to, dostupan  je niz jednostavnih recepata za pripremu ukusnih žitnih, voćnih, povrtnih, mliječnih, mesnih i ribljih kašica i jela te zdravih grickalica i sokova u preko 150 recepata za neiscrpnu kulinarsku inspiraciju.

Osobitost aplikacije je i njena mogućnost personalizacije: Upisom imena, datuma rođenja i spola djeteta aplikacija se pretvara u osobni kalendar dohrane djeteta koji će sadržavati omiljene namirnice i recepte u bebinoj listi favorita. Tražilicom se mogu filtrirati  skupine namirnica prema dobi djeteta ali i prema bebinom semaforu i reakcijama djeteta na određene namirnice i jela.

„Korištenjem aplikacije roditelji se educiraju o dohrani kroz jednostavan i slikovit pristup te
osvještavaju važnost raznolike prehrane i zastupljenosti različitih skupina namirnica u prehrani svoje djece. Na taj način se pravilno uvodi dohrana, te se dijete ući na nove arome, okuse i teksture te se osigurava pravilan rast i razvoj kroz balansiranu i pravilnu prehranu adekvatnu dobi i usađivanje pravilnih prehrambenih obrazaca za čitav život.“

O autorima aplikacije

Nutricionizam je „mlada“ grana znanosti i kao takva ostavlja prostor za istraživačko i edukacijsko djelovanje. Hrana i prehrana čovjekova su svakodnevica i o njoj uvelike ovisi kvaliteta življenja, a točna i znanstvenim dokazima potvrđena informacija, glavni je preduvjet i baza za stvaranje boljeg i kvalitetnijeg života. U želji pružanja stručnih usluga u domeni nutricionizma i dijetoterapije, 2011. godine osnovana je Definicija hrane d.o.o., edukativni i savjetodavni centar i internetska nutricionistička enciklopedija definicijahrane.hr,, iza koje stoje autorice aplikacije Bebin kalendar dohrane.

Tena i Karmen

Tena Niseteo je diplomirana inženjerka prehrambene tehnologije. U ovom trenutku završava i postdiplomski doktorski studij Nutricionizam. Radi kao klinički nutricionist u dječjoj bolnici gdje svakodnevno stječe nova znanja i iskustvo vezano za prehranu dojenčadi i djece. Mlada je majka  dvogodišnje djevojčica Grete, tako da uz kliničko iskustvo i znanje ima i osobnu majčinsku  perspektivu.

Karmen Matković Melki je diplomirana nutricionistica koja svoje iskustvo u području specijalne dijetetike stječe radeći u specijaliziranoj poliklinici te kao suradnik na raznim kliničkim studijama. U sklopu cjeloživotnog obrazovanja stručno se usavršila i u području fitoaromaterapije, a kao majka dvoipolgodišnje Karle Dee, svoje bogato teorijsko znanje iz područja dječje prehrane svakodnevno provodi u praksi.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>