Novo istraživanje: ljekovita svojstva majčinog mlijeka

admin

Znanstvenici iz dana u dan otkrivaju nove dobrobiti majčinog mlijeka. Najnovije je istraživanje pokazalo da matične stanice iz majčinog mlijeka imaju sposobnost razviti se u niz različitih tkiva kod potomaka, uključujući mozak, jetru i bubrege.

bradavice

Provodeći testove na laboratorijskim miševima, znanstvenici su uspjeli dokazati da matične stanice iz majčinog mlijeka preko probavnog sustava u konačnici završavaju u krvi dojančeta, da bi kasnije u njegovom rastu i razvoju igrale važnu ulogu. Foteini Hassiotou je s kolegama na University of Western Australia uzgojila genetski modificirane miševe čije su stanice sadržavale gen pod nazivom tdTomato, a zahvaljujući kojem su ove životinje svjetlile crveno pod ultraljubičastim svjetlom. Ženke su potom parene, a nakon poroda su im na podoj dani i nemodificirani mladunci. Na taj način znanstvenici su dobili priliku vidjeti gdje su crvene stanice iz majčinog mlijeka završile, odnosno u koji dio tijela mladunca su „otišle“.

Kada su mladunci dosegli zrelu dob, crvene stanice detektirane su u njihovoj krvi, kao i u različitim drugom tkivima, uključujući mozak, gušteraču, jetru, slezenu i bubrege. Također, otkriveno je da su se matične stanice uspješno razvile u zrele stanice, specijalizirne za „poslove“ koje je bilo potrebno obavljati na mjestu gdje su se našle – primjerice, stanice u mozgu imale su karakterističan oblik neurona, one u jetri proizvodile su protein albumin, a one u gušterači inzulin.

Ovo je otkriće još jednom potvrdilo teorije da se majčino mlijeko može koristiti u terapeutske svrhe, a liječnici nastavljaju s istraživanjem njegovih ljekovitih svojstava.

Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>