Novorođenče u kući – kako preživjeti prvu noć?

Ana Pejic Riha
Čestitke na vašoj prekrasnoj bebici! Nakon nekoliko dana u bolnici vrijeme je za povratak kući s novim članom vaše obitelji.

Osjećate veliko zadovoljstvo i uzbuđenje jer uskoro počinje vaš novi život s bebom u kući. Sve je spremno za polazak, ulazite u auto i odjednom shvaćate da nemate pojma što očekivati.


Prva noć s vašom tek rođenom bebom bit će posebna. Ono što trebate znati jest činjenica da su sve bebe drugačije i jedinstvene, ali njihovo ponašanje u početku je većinom vrlo slično.


Prije rođenja sve bebe su se nalazile u toploj utrobi, čule su prigušene zvukove i bile su okružene tamom. Razumljivo je da je bebama potreban period u kojem će se naviknuti na novi okoliš u kojem je sve puno svjetla, zvukova i različitih mirisa. Na ove promjene novorođenče može reagirati jedino plakanjem.


Prva noć kod kuće stoga može biti puna iznenađenja. Obitelji se uvijek pripremaju za dolazak bebe, ali se zaborave pripremiti na prvu noć kod kuće s bebom.

Potrebno je dakle pripremiti se na najgore. Ukoliko se stvari odviju na suprotan način vaše će zadovoljstvo biti trostruko. Dobra priprema na prvu noć olakšat će svima ovaj tranzicijski period.


Počnite tako da pripremite krevetić za bebu. Prva noć u krevetiću označit će početak jedne rutine i dijete će na taj način lakše shvatiti da je to mjesto namjenjeno za spavanje. Nemojte misliti da će vaše dijete nekim čudom odmah shvatiti da krevetić znači spavanje. Taj proces shvaćanja ne traje jednako kod svih beba stoga je vrlo važno da ne mijenjate mjesto na kojem dijete spava kako ga ne biste dodatno zbunjivali.

novorođenče

Dogovor roditelja o brizi za dijete preko noći vrlo je bitan. Ukoliko ste odlučili dojiti svoje dijete dogovorite se da se sa svojim partnerom da se on odazove na djetetov plač onda kada nije u pitanju glad. U ovom razdoblju dojilje moraju dovoljno spavati stoga nikako nemojte misliti da žena može sve sama.

Dojilje se moraju pripremiti da će im prva noć s djetetom u kući biti besana. Nekoliko dana nakon poroda žene i dalje osjećaju bol prouzrokovanu njime te zbog različitih neugodnosti ne uspijevaju spavati tih nekoliko prvih noći.


Osim toga žene se osjećaju frustrirano zbog neprestalnog plakanja svoje bebe koju je nemoguće umiriti. Sve dojilje moraju se pripremiti i biti svijesne da su pred njima još mnoge besane noći. Stoga je poželjno da si dojilje naprave ugodan kutak za dojenje u kojeg će se automatski smijestiti usred noći kada beba zatraži hranu.

Nakon prirodnog poroda žene imaju krvarenja koja će se s dojenjem još dodatno povećati. Dojilje ne smiju zaboraviti da je briga o sebi u ovom razdoblju od ključne važnosti.


Osim propisanih lijekova koji ublažavaju bolove potrebno je piti mnogo tekućine kako ne bi došlo do dehidracije. Dojenje u prosjeku traje oko 45 minuta. Ako imate mlijeka dojite samo kada beba to traži kako biste umanjili potencijalnu mogućnost začepljenja mliječnih kanala.

U slučajevima u kojima žene hrane djecu na bočicu poželjno je imati grijač za bocu blizu krevetića i znati unaprijed koliko vremena treba da se mlijeko ugrije kako biste mogli zabaviti dijete tih nekoliko trenutaka.


Jako je korisno naučiti previjati dijete prije nego što se ono rodi. Sigurno će vam u bolnici pokazati kako se to radi.
Prije rođenja beba je bila u vrlo ugodnom okruženju, da biste joj pružili sličan ugođaj potrebno je dobro je poviti. Ugodno povijena beba osjećat će se lijepo te će zasigurno manje plakati.

Ako ste odlučili dati djetetu dudu već prvu noć imajte ih nekoliko u rezervi. Osim toga pripremite pelene i povoje. Novorođenčad prvih nekoliko tjedana teško raspoznaju dan i noć, pa bi bilo poželjno da za vrijeme mjenjanja pelena upalite samo prigušeno svjetlo kako beba ne bi dobila osjećaj da je dan.


Potrudite se stoga da prvih nekliko tjedana po noći ne palite svjetlo kako biste pomogli svojoj bebi da što bolje spava.
Zapamtite da se čudo neće dogoditi i da će dijete plakati preko noći. Vjerojatno ćete zbog toga biti nervozni i frustrirani. Kada vas preplave ovi osjećaji predajte brigu o bebi svom partneru. Nemojte kriviti sebe ako osjećate umor.

Ovo je posve novo iskustvo za vas i s vremenom će sve doći na svoje. Ostanite sabrani i nemojte se lako predati negativnim emocijama.


Za nekoliko tijedana već ćete se naviknuti i imat ćete noćni raspored pa sve će biti puno ugodnije.
Nadamo se da će prva noć kod kuće s vašom bebicom proći u najboljem redu.
Zapamtite – ako se pripremite na najgore ništa vas neće moći neugodno iznenaditi.
Uživajte u prvoj zajedničkoj noći kod kuće i pokušajte se naspavati.


Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>