Obitelj i posao – može li se uskladiti?!

admin

Dok čekam da još jedna bebica zakuca na naša vrata često razmišljam i o tome kako će to izgledati. Ne mislim pritom na porod, dojenje, nespavanje. To smo već jednom prošli. I opet ćemo. Brine me povratak na posao i funkcioniranje s dvoje djece.

heading_110504-shutterstock1076063421

Kako uskladiti posao (netko bi rekao karijeru, ali meni je posao, posao, mjesto gdje zarađujem za život) i obitelj, a da nitko ne pati? U današenjm vremenu zahtjevi su sve veći, treba raditi više, dulje… nikad kraja. Ne možemo si priuštiti, a iskreno nisam sigurna niti da bih ja mogla biti stalno kući, a opet, ne želim niti da me moja djeca i muž gledaju na slici.

Postoje li danas neka radna mjesta koja omogućuju majkama da rade i budu majke kakve bi trebale biti i ako postoje gdje su? Maštam o tome da radim samo dio radnog vremena, npr. šest sati na dan. To bi mislim bilo savršeno. Odvedemo djecu u vrtić, uživam u svom poslu šest sati, a u tri popodne krenem po svoju dječicu u vrtić. To bi zaista bilo idealno.

Čitala sam da vani, u Njemačkoj i naravno Skandinavskim zemljama to najnormalnije funkcionira. Dapače, da poslodavci i očekuju i smatraju da je normalno da roditelji imaju skraćeno, fleksibilno radno vrijeme prvih nekoliko godina svog djeteta. Prve tri su najvažnije. Tamo to nije samo mrtvo slovo na papiru. Mnoge majke tamo i prestaju raditi na 6-7 godina dok djeca ne porastu. Kad se vrate, iznimno su cijenjeni zaposlenici. Štoviše, u Skandinavskim zemljama mnogi poslodavci na menadžerske pozicije zapošljavaju isključivo ljude koji imaju obitelj. Smatraju da su oni odgovorniji, racionalniji i učinkovitiji zaposlenici. Nažalost, kod nas toga, barem koliko ja znam, nema.

Fleksibilnost ovisi o dobroj volji poslodavca. Srećom, meni na poslu dosta izlaze u susret. Kad završim posao za taj dan, mogu ići kući, makar bilo tek tri popodne. Takvih je dana poprilično, ali ima i onih kad radim do osam navečer. Prije sam osjećala strašnu grižnju savjesti kad bih morala duže ostati na poslu. Sad više ne toliko.

Jednostavno, raditi se mora. Ipak, nekako se u sebi nadam da će se kod mog poslodavca, nakon drugog porodiljnog otvoriti neko radno mjesto koje će mi omogućiti da svaki dan budem i sjajan zaposlenik i sjajna supruga i mama.

MaMa Nina

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>