Olakšavanje tegoba kod vodenih kozica

admin

Vodene kozice većina ljudi preboli do svoje 10. godine, a budući da nije riječ o opasnoj bolesti, unatoč postojećem cjepivu vrlo mali broj roditelja odlučuje se cijepiti svoje dijete. No kada vodene kozice napadnu, simptomi mogu biti vrlo neugodni, stoga je dobro znati kako svome mališanu olakšati najgore dane.

Najveći problem vodenih kozica obično je svrbež, često i bol, praćeni blago povišenom tjelesnom temperaturom. Važno je znati da se temperatura tijekom vodenih kozica nikada ne ublažava acetilsalicilnom kiselinom, budući da se time riskira nastanak Reyevog sindroma. Umjesto toga radije koristite paracetamol, koji bi također trebao ublažiti eventualnu bol.

Kad su u pitanju metode ublažavanja svrbeža, više se u pravilu ne preporučuje puder i tekući puder. Sušenje mjehurića i ublažavanje svrbeža pospješit će kalijev permanganat ili hipermangan, kojeg se dodaje u vodu dok ne dobije blijedo ružičastu nijansu (cca 15 kapi na litru vode). Hipermangan je dostupan u ljekarni bez recepta, a može se koristiti u kupkama dva puta dnevno. Kupke u običnoj mlakoj vodi, bez dodataka bilo kakvih sapuna, preporučaju se i više puta u danu ako djetetu odgovaraju.

Također, svrbež bi mogli olakšati i pojedini antihistaminici, a u slobodnoj prodaji je i niz krema i sprejeva na biljnoj bazi koji pospješuju zacjeljivanje i umiruju kožu. Pomoći mogu i sredstva s kampforom, fenolom i mentolom, koji bi također trebao donijeti olakšanje kod svrbeža.

Za vrlo teške oblike bolesti postoji lijek protiv virusa, Aciclovir, koji se propisuje unutar 24 sata od pojave osipa. Također, ako dijete dođe u kontakt s oboljelim, tijek bolesti može olakšati injekcija specifičnog imunoglobulina, koju je nužno primiti u roku od najviše 72 sata od kontakta.

M.M.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>