admin

Nakon dolaska na svijet, bebina je koža prvih dana vrlo osjetljiva i sklona promjenama, pa i različitim osipima. Većina ih je bezazleno i vrlo brzo će proći, a zbog onih koji se zadrže duže vrijeme nužno je konzultirati se s pedijatrom.

heading_030645-smanjena

Nježnoj bebinoj koži ponekad će trebati i nekoliko tjedana da se privikne na novu okolinu. Tijekom tog perioda roditelji će možda primijetiti pojavu različitih vrsta osipa, tzv. milija, možda i crvenila ili perutanja kože. Sve navedene promjene normalne su, a pratit će ih i patronažna sestra te roditelje upozoriti bude li potrebno posjetiti pedijatra. No promjene na koži ponekad se pojavljuju i kod nešto starije dojenčadi i djece, čak i ako nisu vezane za neku od poznatih dječjih zaraznih bolesti.

Jedna od najčešćih promjena na dječjoj koži su tzv. „lišaj“, crvene mrlje ispucale, suhe kože, koje mališana mogu, ali i ne moraju svrbjeti. Riječ je o jednom od najčešćih kožnih oboljenja ne samo kod djece, nego i kod odraslih, a zanimljivo je da „lišajeve“ medicina uopće ne poznaje pod tim nazivom. Riječ je zapravo o gljivičnim oboljenjima, odnosno površinskim gljivicama koje uglavnom nisu opasne, a ostavljaju tek blago svjetliji trag na koži koji će s vremenom nestati. Takve depigmentirane mrlje liječnici poznaju pod nazivom pityriasis alba.

Iako ovakve gljivične infekcije u pravilu brzo prolaze i ne smetaju djetetu, ako je riječ o učestaloj pojavi vrlo često je to znak da dijete pati od atopijskog dermatitisa. Konkretan lijek koji će jednom zauvijek otkloniti problem ne postoji, to više što je pojava „lišajeva“ vezana za ph kože, znojenje, stanje imuniteta, ali i materijale i sredstva za pranje i kupanje. No, postoji niz zdravih navika koje se preporučuju u spriječavanju i ublažavanju kako „lišajeva“, tako i atopijskog dermatitisa. Takvu osjetljivu kožu važno je prati sredstvima na prirodnoj bazi, sa što manje dodataka mirisa, bojila i umjetnih sastojaka. Također, ne preporuča se prečesto pranje, kao niti trljanje. U slučaju znojenja važno je što kraće biti u vlažnoj odjeći te birati prirodne materijale koji „dišu“. Nakon svakog tuširanja dobro je na kožu nanijeti laganu hidratantnu dječju kremu ili mlijeko koje će zadržati vlažnost kože.

Kod kupanja, osobito sasvim malih beba, izbjegavajte pretoplu vodu i kupanje dulje od 10 minuta, a svakako se potrudite što češće mijenjati pelene. Ako koristite pamučne pelene, nastojte koristiti niže temperature pranja i deterđente prilagođene osjetljivoj dječjoj koži. Danas je moguće nabaviti i sredstva za pranje rublja na prirodnoj bazi, koja bi također mogla pomoći. Cilj je jednostavan: maksimalno zaštititi nježnu dječju kožu od isušivanja.

Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>