Ova je mama tužila svog liječnika zbog prisilne epiziotomije

Martina Milotic

shutterstock_109415882[1]

27-godišnja Amerikanka Kimberly Turbin prva je majka koja je tužila liječnika zbog epiziotomije na porodu. Kimberly je zdravog dječaka donijela na svijet 2013. godine u Kaliforniji, a čitav postupak liječnika Alexa Abbasija snimljen je na videu koji je trebao biti tek privatna snimka s poroda.

Video je međutim objavljen na Youtubeu nakon što je Kimberly tužila Abbasija zbog prisilne epiziotomije, a odmah po objavi postao je viralan. Na snimci koja traje nešto više od sedam minuta jasno se vidi da je rodilja primila epiduralnu, a nakon nekoliko pokušaja tiskanja liječnik najavljuje da će morati obaviti epiziotomiju, budući da bebina glavica ne izlazi. Majka se buni i moli da joj daju još malo vremena, no liječnik je uporan.

“Ne, nemojte me rezati” Ne! Zašto? Zašto ne smijem pokušati?”, može se čuti rodilju, no liječnik strogo odgovara:

“Kako to misliš, zašto? Ja sam ovdje stručnjak, ok? Možeš i otići kući i učiniti to! Možeš otići u Kentucky!”, kaže liječnik, dok sestra potvrđuje da “s liječnikom nema rasprave”.

Dr. Abbasi potom je rodilju zarezao čak 12 puta prije no što je beba doista i izašla.

Prema vlastitim navodima, mlada majka Kimberly Turbin dva je puta u svom životu bila žrtva seksualnog nasilja, a prisilna epiziotomija ostavila je nove ožiljke – i to ne one fizičke.

U tužbi koju je sud prihvatio kao osnovanu Kimberly tvrdi da liječnik, koji inače ima 36 godina dugu besprijekornu karijeru, nije dozvolio njenom tijelu da samo odradi porod.

“Liječnik i sestre jednostavno nisu imali strpljenja čekati da se perineum sam rastegne, a da su to učinili epiziotomija ne bi bila potrebna. Majka je jasno rekla da ne želi epiziotomiju, no njene želje su izignorirane a osoblje je iskoristilo uobičajenu izliku da odradi postupak kojeg je i onako unaprijed planiralo učiniti. Problem je bio samo u nestrpljivosti osoblja koje nije ni najmanje bilo briga za potrebe majke”, komentirao je snimku dr. Michael Klein.

Snimku su komentirali i liječnici iz babice iz čitavog svijeta, a posebno je upečatljiva napomena primalje iz Nizozemske, koja tvrdi da ju je video jako uzrujao.

“Može se jasno čuti bebine otkucaje srca, jasno je da ni majka ni beba nisu bili životno ugroženi, dakle nema baš nikakvog opravdanog razloga za postupak liječnika. Osim toga, majka očito jako dobro surađuje s osobljem prilikom tiskanja. Još nekoliko puta i rodila bi bez rezanja. Ne mogu vam opisati koliko mi je drago što radim u Nizozemskoj, gdje epiziotomiju radimo samo u slučajevima kada je dijete u opasnosti. Osobno imam tek nekoliko takvih slučajeva godišnje”, napisala je, dok je primalja s 30-godišnjim radnim iskustvom, Kathryn Rehmert, detaljno analizarala sve propuste dr, Abbasija i na kraju zaključila da bi zbog ovog poroda trebao “završiti iza rešetaka”. Uz to, dodala je i da se srami svojih kolegica koje su okaljale svoju struku time što su ga podržale.

Video možete pogledati na sljedećem linku, uz upozorenje da je riječ o eksplicitnim scenama neprimjerenim djeci, koje mogu uzrujati gledatelja.

Iako na videu nije prikazan čitav porod, dr. Abbasija su napali i brojni njegovi kolege, zamjerajući mu da pripada “staroj školi” koja je epiziotomije činila rutinski, bez obzira na stvarnu potrebu.

U SAD-u su se, primjerice, 1979. godine epiziotomije vršile u čak 61 posto slučajeva, a danas taj postotak iznosi tek 14 posto. Američki studij opstetricije i ginekologije  2006. je godine objavio naputak liječnicima da epiziotomiju nije dobro vršiti rutinski ili preventivno, budući da su istraživanja dokazala da nje nemaju koristi ni majka ni dijete.

Štoviše, naputak napominje da su među čestim posljedicama rutinske epiziotomije teške posljedice poput infekcija i disfunkcije sfinktera te bolnih seksualnih odnosa.

Kakva su vaša iskustva s epiziotomijom? Pišite nam na našoj Facebook stranici.

M.M.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>