Ana Pejic

Vaša beba je dobila osip od pelena, pokušali ste sve, no osip se ne povlači. Što napraviti?

Ako beba ima osip duže od sedam dana trebali bi se obratiti pedijatru. Isto tako ako vaše dijete ima proljev, povišenu temperaturu ili se osip raširio po tijelu nemojte oklijevati pozvati liječnika.

Uzroci trajnog osipa:
– iritacija (od sjedenja u urinu ili stolici ili preosjetljivosti na isto)
– osjetljivost na sastojke iz hrane
– bakterijske infekcije
– osjetljivost na maramice za bebe
– neravnoteža bakterije u debelom crijevu
– osjetljivost na materijal pelene
– kvasac infekcija

Potrebno je otkriti koji je uzrok dugotrajnog osipa što može potrajati neko vrijeme – no, nemojte predugo istraživati. Ako traje duže od 7 dana, bolje se posavjetujte s liječnikom kako bi izbjegli komplikacije koje mogu nastati ako je riječ o bakterijskim infekcijama.

Osip uzrokovan infekcijom
Osip kvasac infekcije se razlikuje od običnog pelenskog osipa. Vidjet ćete male kvrge i biti će izrazito crveno. Kako se osip širi stvarat će se crveni prištići i na djelovima gdje nema osipa. Posebnost kvasac infekcije je ta što se javlja na preponama, koža je naborana i kao da ima ogrebotine.
Ako je riječ o bakterijskoj infekciji moguće je da će se javiti žuti gnojni prištići. Takve infekcije moraju se liječiti antibioticima.
heading_091219-shutterstock89926061

Ostali uzroci dugotrajnog osipa:
-Amonijačni dermatitis (amonijak koji se stvara reakcijom između bakterija u stolici i mokraći): ponekad je uzrok osipa to što se bebi pelena nije promijenila na vrijeme, i bila je predugo mokra. Neke bebe su jednostavno previše osjetljive na amonijak koji se stvara. Zato nije dobro da beba bude u mokrim pelenama, enzimi u urinu mogu nagristi kožu. Redovitim mijenjanjem pelena te kontroliranjem pH bebine kože možete spriječiti osip.

-pH ravnoteža: normalan pH bebine kože je blaga kiselost ili neutralnost. Dojena djeca imaju kiselu stolicu, dok ona koja se hrane umjetnom hranom imaju blago alkalnu.
Tako su djeca koja se hrane umjetnom hranom sklonija osipu. Za poboljšanje pH ravnoteže pokušajte sa ispiranjem s vodom i octom. Ocat će pomoći pri obnavljanju pH vrijednostii. Ako koristite platnene pelene1/4 do ½ čaše octa dodajte pri pranju pelena.

-Osjetljivost na maramice: neke bebe su jako osjetljive na maramice. Pokušajte sa onima za osjetljivu kožu. Ako se osip ne povlači izbjegavajte korištenje maramica dok se osip ne povuče. Umjesto vlažnih maramica koristite krpicu s toplom vodom.

-probavni problemi, osjetljivost na hranu te osjetljivost debelog crijeva:
Sve što ima utjecaj na pH vrijednost može uzrokovati i osip. Određene namirnice mogu uzrokovati da je bebina stolica više alkalna ili kisela. Bilo kakva neravnoteža stvara probleme. Kisela stolica može izazvati kemijske reakcije koje će stvoriti osip. Isto tako stolica koja je više alkalna ima više enzima koji će uzrokovat pucanje kože. Ako je dijete previše osjetljivo na hranu, mlijeko je vjerojatno krivac. Djeca koja su preosjetljiva na mliječno mogu imati zelene, sluzave stolice.

Zdravlje debelog crijeva je isto tako bitno za zdravu probavu i prevenciju osipa. U debelom crijevu postoje dobre i loše bakterije. Dobra bakterija pomaže razgradnji hrane u tijelu, štiti tijelo od loših bakterija i jača imunološki sustav. Kada se beba rodi dobiva neke dobre bakterije od majke. To zajedno s prvim obrocima pomaže pri stvaranju dobrih bakterija. Ako beba nema dovoljno bakterija može imati problema sa stolicom i proljevom, što može dovesti do osipa.

Uzimanje probiotika može pomoći. Probiotici i jesu oblik dobrih bakterija koje nastaju u crijevima. Razgovarajte sa svojim pedijatrom o tome koliko i kako davati bebi probiotike. Obično se preporuča pola kapsule probiotika jednom dnevno. Probiotike možete koristiti i na način da pomiješate jednu kapsulu s vodom te stavite kao oblog na bebinu guzu.

Vrste pelena
Obično je osip puno rijeđi ako koristite platnene pelene. Međutim, jako osjetljive bebe mogu imati problema s materijalima koji se nalaze u platnenim pelenama. Najvažnije je da je beba suha. Ako koristite platnene trebati ćete mijenjati pelene češće jer one nemaju moć upijanja. Zbog preosjetljivosti ćete možda trebati isprobati više vrsta. Obratite pozornost da je riječ o prozračnim i upijajućim materijalima. Kod platnenih pelena je važna dezinfekcija. Najbolji način je da ih iskuhate u kipućoj vodi 15 minuta.

Liječenje osipa
Osip sam od sebe neće proći. Stoga morate pronaći uzrok. Svakako koristite i masti koje će ublažiti osip dok ne pronađete uzročnika i krenete s tretmanom liječenja. Postoji više proizvoda i više različitih mišljenja, no koristite one koje su vam preporučile majke koje imaju slična iskustva.
Uz mast pazite da beba ne bude ni vlažna. Nakon svake promjene, operite guzu s blagim sapunom i vodom. Osušite malo fenom ili na zraku kako bi osigurali čistoću i potpuno suhu kožu.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>