Pjevaj mi, pjevaj, mamice!

admin

Oko 23. tjedna trudnoće unutarnje, srednje i vanjsko uho fetusa posve je razvijeno: iako prigušene zbog smecifičnog okruženja, beba sada može jasno čuti majčino disanje i otkucaje srca, ali i zvukove izvana.

heading_090102-shutterstock864798371

Mnoge bebe nakon dolaska na svijet preferiraju lijevu dojku i nošenje na lijevoj strani, a razlog tome može biti činjenica da ondje bolje čuje majčine otkucaje srca, zvuk koji je slušala mjesecima u udobnosti maternice. Ne čudi stoga što bebe uglavnom preferiraju klasičnu glazbu u ritmu od 72 otkucaja u minuti, što otprilike odgovara upravo srčanom ritmu.

Manje romantično, jednako umirujuće na bebu će djelovati i zvukovi “kruljenja”, odnosno rada crijeva na koje je također navikla prije dolaska na svijet. Osim “unutarnjih” zvukova i majčinog glasa, beba će nakon poroda reagirati i na druge zvukove koje će zapamtiti iz vremena prije poroda. Ako je prije poroda često imala priliku slušati očev glas ili neku jednostavnu, prepoznatljivu melodiju, velike su šanse da će oboje imati umirujući efekt kada dođe na svijet (što mladim roditeljima može biti olakšavajuća okolnost).

Znanstvenici su međutim dokazali da dijete “čuje” i prije o što su mu uši posve formirane: dokazano je da fetusi već u 16. tjednu jasno reagiraju na zvučne podražaje frekvencije 250 – 500 Hz, a jednako jasno reagiraju i na frekvencije koje odrasli ljudi ne mogu čuti. Znanstvenici smatraju da dijete u toj fazi razvoja zvuk percipira kao vibracije koje osjeća preko kože.

Važnost umirujućih zvukova prepoznala je i suvremena medicina, pa se u mnogim bolnicama prerano rođenim bebama pušta umirujuća glazba ili zvukovi koji imitiraju one u maternici. Bebe koje su izložene takvoj “zvučnoj” terapiji u pravilu se bolje razvijaju, imaju bolje motoričke i kognitivne sposobnosti te su ranije otpuštene iz bolnice no oni mališani koji nisu imali tu mogućnost.

U konačnici, trudnicama se preporučuje da svojim beba prije rođenja puštaju umirujuću glazbu, a tate neka ih navikavaju na svoj glas i prije dolaska na svijet. U dramatičnoj fazi bebina života, odmah po dolasku u taj zastrašujući novi svijet, i za bebu, a posljedično i za roditelje od velike će pomoći biti poznata, umirujuća glazba, pjesmice ili naprosto roditeljsko šautanje koje će situaciju i u najtežim trenucima učiniti manje dramatičnom.

Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>