Pjevajte i puštajte glazbu trbuhu, vaša beba vas čuje!

admin

Povezanost majke i djeteta počinje još dok je dijete u majčinu trbuhu, a prema mnogim stručnim preporukama, tu povezanost možete i produbiti ako se obraćate bebi u trbuhu, pričate joj, pjevate ili puštate glazbu.

vk

Negdje između 23. i 27. tjedna trudnoće, beba već ima razvijen sluh. Najjasniji zvuk koji dopire do bebe su otkucaji majčina srca, ali istovremeno beba čuje zvukove konverzacije ili drugih aktivnosti izvan maternice.

U početku beba čuje zvukove koji dopiru iz vašeg tijela, poput kolanja krvi kroz majčine vene, otkucaje srca, zvukove želuca i rad crijeva te disanje.
No, negdje između 29. i 33. tjedna beba čuje visoke tonove izvana poput  dječjeg plača ili automobilskog alarma.

U to vrijeme možete primjetiti reagira li vaša beba na zvučne podražaje, pa kad joj pričate, čitate ili puštate glazbu, ona može postati aktivnija.
Znanstvena istraživanja novorođenačkog ponašanja pokazuju da se bebe još u majčinu trbuhu naviknu na vanjske zvučne podražaje, na glazbu i glasove koje čuju. Nakon rođenja čim čuju poznate zvukove, mogu odgovoriti na njih postajući aktivnijima ili budnijima. Novorođenče također može pokazivati više pažnje majčinu glasu nego li nečijem drugom.

Obzirom da dijete ne vidi i ne može dotaknuti izvanjski svijet, sluh je jedino osjetilo koje mu pomaže da se pripremi na život nakon rođenja. Stoga, prepoznavanje majčina glasa prije rođenja pomaže u formiranju čvrstih veza s majkom. Zapravo, ovo uspostavljanje čvrste povezanosti s majkom, može biti i uzrok zbog čega je bebin sluh tako dobro razvijen još u maternici.

Također je vjerojatno da bebina sposobnost sluha ima veze i s početkom razumijevanja govornog ritma. To je zapravo prvi korak na dugom putu učenja kako funkcionira govor.
Možda ćete biti zabrinuti oko visine zvučnih tonova i mogu li na neki način štetiti bebi. No, znanstvenici zapravo ne znaju mogu li takvi zvukovi naštetiti bebi u trbuhu. Beba je dobro izolirana i zaštićena u maternici, a majčinski instinkt je najbolji vodič kako odrediti je li nešto preglasno za dijete.

Ukoliko odlučite djetetu pjevati, pričati, čitati i čavrljati s njim tek nakon rođenja, to neće utjecati na njegov razvoj i napredovanje.

Daniela Vujica

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>