Plivanje kao idealan prvi sport

admin

Istraživanje iz 2012. godine pokazalo je da su djeca koja se redovito bave plivanjem od najranije dobi, u kontroliranim uvjetima i pod stručnim vodstvom, znatno naprednija od ostalih mališana.

heading_100645-shutterstock723703931

Znanstvenici sa Griffith Institute for Educational Research proveli su trogodišnje istraživanje koje je obuhvatilo 7000 djece mlađe od pet godina iz Australije, sa Novog Zelanda i iz SAD-a. Još 180 mališana u dobi od 3, 4 i 5 godina podvrgnuto je intenzivnom testiranju, što je ovo istraživanje učinilo najtemeljitijim do tada.
Profesor Robyn Jorgensen koji je vodio tim istraživača po završetku istraživanja je rekao da djeca koja se od najranije dobi bave plivanjem uspješno usvajaju čitav niz vještina ranije od ostale djece.

„Mnoge od tih vještina bit će od velike pomoći djeci kod prijelaza iz predškolskih ustanova u školu. Također, istraživanje je pokazalo da se benefiti plivanja jednako odnose na djecu svih socio-ekonomskih skupina, te podjednako na djevojčice i dječake“, rekao je Jorgensen.

Također, istraživanje je pokazalo da plivanje značajno utječe i na mnogo brži razvoj vizualno-motornih sposobnosti kao što su bojanje, rezanje papira i prve vježbe pisanja, odnosno oblikovanje pravilnih linija i oblika. Mališani koji su se bavili plivanjem bili su ujedno značajno bolji u matematičkim zadacima i verbalnom izražavanju.

„Mnoge od ovih vještina ovim će mališanima biti ozbiljna prednost u prvim školskim danima“, zaključuje tim znanstvenika koji proveo istraživanje.

Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>