Početak dohrane – kada, kako i što?

admin

Početak dohrane za svaku je mamu uzbudljiv početak novog poglavlja bebinog života. I da, uzbudljivo je i za bebu. Novi okusi, žličica, slinčeki, kašica posvuda… Ono što mame zbunjuje je – kako, kada i čime krenuti.

Kada početi?

Svjetska zdravstvena organizacija na osnovi novijih znanstvenih saznanja preporučuje da s uvođenjem kašica u djetetovu prehranu svakako treba pričekati do navršenih 6. mjeseci djetetova života. Dojenjem majka daje djetetu svu potrebnu energiju za njegov organizam, prehrambene tvari za rast i razvoj, ali i biski emocionalni kontakt, koji je djetetu neophodan da dobro raste i napreduje.

S navršenih 6. mjeseci djetetov probavni trakt postaje zreo i spreman je prihvatiti i iskoristiti hranjivost novih namirnica. Do tog vremena djetetova crijeva mogu probavljati samo majčino mlijeko, ili mliječnu formulu, a sve ostalo što dijete pojede u najmanju ruku može izazvati probavne tegobe ili nemogućnost probavljanja hranjivih sastojaka, a u gorem slučaju alergiju na hranu.

heading_100222-shutterstock452055761

S kojim namirnicama početi?

Prve kašice bi trebale biti od voća i povrća, kasnije možete dodati i žitarice. Također, voćni sokovi su izvrstan način za prijelaz sa mlijeka na krutu hranu, tekući su poput mlijeka, slatkasti i samim time privlačni.
Ipak,nemojte pretjerivati sa sokovima i slatkim kašicama, jer bi dijete moglo teže prihvaćati povrtne kašice koje nisu toliko slatke.
Što se voća tiče, krenuti možete sa jabukom, bananom ili kruškom.
Od povrća počnite sa mrkvom, tikvicama, korabicom, a zatim špinat, blitvu, krumpir, komorač, cvjetaču, brokulu i bundevu.
Uz povrtne kašice (pogotovo važno za kašicu od mrkve) slobodno dodajte malu žličicu maslinova ili suncokretova ulja.

Od žitarica za početak počnite sa rižom i kukuruzom koje prethodno treba dobro skuhati i usitniti.
Te žitarice ne sadrže gluten koji može biti opasan za probavni trakt pa ih slobodno upotrebljavajte.
Od 10. mjeseca uvedite kekse, tjesteninu, dvopek.
Nove namirnice morate uvoditi jednu po jednu, postupno. Tako nećete opteretiti djetetov probavni sustav, i što je najvažnije, moći ćete pratiti djetetove reakcije ili eventualnu alergiju na tu namirnicu.

Töpfer je proizvođač mliječnih formula i žitnih kašica organskog porijekla. Ne sadrže šećere, boje i konzervanse. U ponudi možete naći široku ponudu okusa koje će Vaša beba obožavati.
Potražite nas u odabranim Kozmo drogerijama gdje je u tijeku akcija 1+1 gratis. Akcija traje do 21.6.2015.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>