Polovna autosjedalica – da ili ne?

admin

Autosjedalica je jedna od najvažnijih, a često i najskupljih potrepština koje ćete kupiti za svoju bebu – osobito uračunamo li u cijenu i činjenicu da ćete, kako dijete raste, vrlo vjerojatno morati kupiti dvije ili čak tri autosjedalice.

Ne čudi stoga što neki roditelji razmatraju mogućnost kupovine polovne autosjedalice. Ponekad je u pitanju naslijeđena autosjedalica od poznanika ili prijatelja, neki roditelji će ih tražiti u malom oglasniku ili trgovini rabljenom robom, a neki čak i na ebayu i sličnim mjestima.

Stručnjaci pak upozoravaju da ništa od navedenog nije osobito dobra ideja. Ako baš nemate izbora, potrudite se kupiti autosjedalicu od prijatelja, tako da budete sigurni da nije preživjela sudar – ako jest, čak i ako se čini neoštećenom, nikako je nemojte kupiti. Nikada ne kupujte ni autosjedalice kojima nedostaju djelovi ili su na bilo koji način oštećene, odnosno nemaju potpuna uputstva za uporabu.

Čak i ako nije nikada korištena, nikada ne kupujte autosjedalicu stariju od šest godina, a u svakom slučaju provjerite i rok trajanja autosjedalice, koji se najčešće nalazi na donjoj strani.

Autosjedalica bi također trebala imali i jasno vidljiv broj modela i datum proizvodnje, prema kojem možete provjeriti nije li možda povučena iz prodaje ili je imala kakvu drugu grešku. Ponekad se takve autosjedalice nađu na crnom tržištu ili u oglasnicima i prodaju po nešto nižim cijenama kao „nove“, a njihovom kupnjom, bez provjere serijskog broja, roditelji doslovno riskiraju život djeteta.

M.M.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>