Martina Milotic

Iako su u mnogim hrvatskim bolnicama rodilje prisiljene ležati na leđima tijekom poroda, malim ali sigurnim koracima i naša rodilišta pomiču se ka standardu koji je već prihvaćen u većini modernog svijeta, te su im sve dostupniji različiti položaji za rađanje.

U idealnim uvjetima rodilja se tijekom poroda može kretati i sama odabrati položaj koji joj odgovara, a često ga i mijenjati kako se mijenjaju porođajna doba i beba spušta kroz porođajni kanal.

Mnogim ženama ležanje na leđima ili boku tijekom trudova ne odgovara, a ako porod protječe u redu nema razloga da vam liječnici ne dopuste kretanje i isprobavanje različitih poza.

Primjerice, u čučećem ili sjedećem položaju na stolčiću gravitacija će “raditi” za vas, dok ćete ležanjem na boku s jednom nogom lagano podignutom (uz pomoć partnera ili babice) smanjiti pritisak na cerviks.

Klečanje na “sve četiri” ili uz oslonac na ruke, u bazenu ili na suhom rasteretit će pak donji dio kralježnice, na kojemu je najveći pritisak i često najviše boli tijekom trudova.

Ako porod napreduje bez problema, pravilan položaj je bilo koji u kojem se rodilja osjeća maksimalno ugodno, koliko je to moguće tijekom trudova. U više hrvatskih bolnica sada su dostupni i stolčići i bazeni za rađanje, što trudnicama ipak daje veće mogućnosti no ranije.

Na sljedećoj fotografiji možete vidjeti dio najčešćih položaja koji rodiljama odgovaraju tijekom poroda.

12552595_10153240321757051_99249957711067161_n

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>