Posteljica – čudesna poveznica mame i bebe

admin

Posteljica je jedan od najnejvjerojatnijih organa: to je jedini „privremeni“ organ, kojeg tijelo odbacuje nakon trudnoće, a čini ga tkivo koje dijelom pripada majci, dijelom još nerođenoj bebi.

vk

Upravo preko posteljice fetus prima kisik i sve tvari neophodne za normalan rast i razvoj. Posteljica je također odgovorna i za izbacivanje otpadnih tvari te proizvodnje nužne za normalan tijek trudnoće.

Položaj posteljice ovisi o jajnoj stanici, odnosno o mjestu na kojem se „ugnijezdila“, što je najčešće u gornjem ili srednjem dijelu maternice, odnosno na prednjoj ili stražnjoj stjenci. Do dvanaestog tjedna trudnoće posteljica je najčešće već u potpunosti formirana i kao takva spremna preuzeti svoju važnu ulogu u ravoju bebe.

Konkretno, beba će putem posteljice odnosno posteljičinih resica dobiti kisik u obliku i količini točno onolikoj koja joj je potrebna, kao i sve hranjive tvari. No posteljica nije puki „prijenosnik“ – fetus, primjerice, pri kraju trudnoće za ishranu koristi više glukoze ni čitavo tijelo majke, a u krvi fetusa ima i više aminokiselina, kalcija, fosfata i c-vitamina no u majčinom tijelu. Za taj važan „posao“ odgovorna je upravo posteljica, koja također obavlja i funkciju „čistača“ izbacujući sve otpadne tvari poput ugljikovog dioksida, uree i mokraćne kiseline.

Posteljica je također odgovorna za lučenje čitavog niza hormona bez kojih trudnoća ne bi bila moguća, a među njima se nalaze i estrogeni, koji pripremaju dojke za buduću proizvodnju mlijeka. Jedan od hormona koje „potpisuje“ posteljica, tzv. HCG jest onaj kojega „traže“ testovi za utvrđivanje trudnoće.

Povrh svega,  posteljica služi i kao svojevrsna imuno-zaštita te bebu štiti od mnogih štetnih čimbenika. Nažalost, ne može je kvalitetno zaštiti od utjecaja alkohola, cigareta i lijekova, stoga taj dio posla mora učiniti majka.

Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>