admin

Prestanak dojenja za mnoge je majke vrlo emocionalno iskustvo, osobito ako je period dojenja trajao dulje vrijeme. Ako je dijete spremno, ta će promjena ipak biti mnogo lakša.

heading_090503-shutterstock477158021

Najbolji trenutak za prestanak dojenja je onaj kada je dijete spremno. Obično taj trenutak dođe nakon navršene godine dana, ponekad nešto ranije, a često i mnogo kasnije. Pravila zapravo nema, budući da je svako dijete drugačije, no važno je da se definitivni prestanak dojenja ne zamijeni sa privremenim „štrajkom“ odnosno skokom u razvoju.

Početak odvikavanja od dojke djeteta koje je dojilo na zahtjev dogodit će se mjesecima prije posljednjeg podoja. Najmanje traumatično i za dijete i za majku jest postepeno zamjenjivanje podoja drugom hranom, sve dok i posljednji podoj ne zamijeni „konkretnija“ hrana. Vrlo često dijete na kraju dojenja doji samo prije spavanja ili nakon buđenja, više zbog potrebe za bliskošću s majkom no zbog potrebe za hranom. I to valja poštivati, budući da dojenje općenito u životu bebe ne predstavlja samo hranjenje. Najbolji trenutak za posljednji podoj je dakle onaj kada će dijete, bez pretjeranog negodovanja, dojku zamijeniti drugačijim obrokom. U tom slučaju, uz postepeno smanjivanje broja podoja kroz duži vremenski period, i majčino tijelo će se najlakše prilagoditi promjeni, a  uz eventualno povremeno minimalno izdajanje, manje su šanse i za eventualne upale dojki. Višak mlijeka tijelo će s vremenom samostalno apsorbirati.

U pojedinim slučajevima, primjerice zbog bolesti majke ili djeteta, dojenje mora biti naglije prekinuto. Za majčino tijelo, osobito ako je dojila na zahtjev, to može biti velik šok, stoga je potrebno pripaziti da ne dođe do upale. Pomoć mogu biti i hladni oblozi, oblozi od kupusa i čaj od peršina, dok je konvencionalna medicina iznjedrila i lijekove koje dojilji može propisati ginekolog. Kada se koriste prirodne metode, važno je kod svake prepunjenosti dojki minimalno se izdojiti kako bi popustila napetost. Postepeno, količina mlijeka će se smanjiti, a taj proces može potrajati i nekoliko tjedana.

Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>