Prirodna sredstva protiv komaraca

Ana Pejic

U svijetu postoji oko 3000 vrsta komaraca, a čim zatopli mnogi roditelji imaju osjećaj kao da upravo njihova beba privlači sve moguće pripadnike ove napasne vrste. Poznato je da su kupovna sredstva protiv komaraca uglavnom toksična, stoga je logično pitanje – kako zaštititi svoje dijete?

Nježna dječja koža osobito je osjetljiva na ubode komaraca, a ovi dosadni krvopije kao da osobito vole upravo mališane. Ako ne želite riskirati sa potencijalno otrovnim komercijalnim sredstvima koja nude trgovine, često se čini da je izbor gotovo nikakav – ili se izlagati riziku otrovnih tvari, ili patiti od uboda. Srećom, priroda ipak skriva nekoliko djelotvornih aseva u rukavu kada je u pitanju borba protiv komaraca.

Komarci naime ne vole nijedno od sljedećih eteričnih ulja: ulje citronele, limunskog eukaliptusa, cimeta, ricinusovo ulje, ulje ružmarina, limunske trave, cedra, paprene metvice, klinčića ili geranija. Bilo koje od navedenih ulja (ili, poželjno, više njih u kombinaciji) pomiješajte s maslinovim uljem i svaka dva sata nanesite na kožu, a smjesa će biti osobito djelotvorna ako u nju dodate i uje verbene, lavande, bora, bosiljka i češnjaka. Navedene kombinacije ne bi trebale biti štetne ni za najmlađe bebe, no prije korištenja je ipak dobro konzultirati se s pedijatrom.

79

Osim sredstava koja se nanose na kožu, možete se poslužiti i drugim trikovima. Američka agencija za zaštitu okoliša primjerice preporuča mljevenu kavu ili talog kave kao učinkovit repelent. Kavu ili dobro osušeni talog potrebno je rasporediti u tanjem sloju po alumnijskoj foliji položenoj na tanjur, a zatim dužom šibicom paliti dok ne počne tinjati. Dim koji će tako nastati osim komaraca odbija i mnoge druge insekte.
Korisna metoda odbijanja komaraca navodno je i svježi lovorov list umetnut umjesto tablete u standardni „aparatić“ koji se uključuje u struju.

Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>