Proljetna juhica od ječmene kaše s mrkvom

Martina Milotic

shutterstock_50805727[1]

Sastojci:

1/2 glavice luka
10 dag ječmene kaše
Maslinovo ulje
1 mrkva
1 manji češanj češnjaka
sol, papar, crvena paprika
Peršin
Povrtni temeljac

Postupak:

Luk i češnjak sitno nasjeckati, mrkvu narezati na kockice. Ječmenu kašu isprati pod malzom vode.

Luk polako pržiti na maslinovom ulju pa kada dobije blago zlatnu boju dodati češnjak, a zatim i mrkvu. Podliti temeljcem pa dodati ostale sastojke. Kuhati dok ječam ne omekša i po potrebi dodavati temeljac.

Ječam je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka. Spada u žitarice i pun  je vlakana, sadrži važne vitamine i minerale, veoma malo masti i nema kolesterola.

U prehranu bebe uvodi se od 8. mjeseca starosti.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>