Prve minute bebina života – minutu po minutu

admin

Dolazak na svijet velika je stvar, a svaka beba svoje prve sate provest će na svoj način. No, prema istraživanju provedenom 2011. godine, koje je obuhvatio 28 beba, prvih 70 minuta bebinog života uglavnom je slično – u slučaju da nema liječničkih intervencija.

heading_091219-shutterstock89926061

0. minuta – bebe glasno, iz petnih žila plaču kako bi „probudile“ pluća.
2. minuta – poslije tolike količine vikanja, bebe se uglavnom primire na manje od minute, mirujući na majčinim grudima. Neki znanstvenici nagađaju da je ovaj trenutak tišine ostatak pradavnog bebinog instinkta koji ga štiti od predatora.
2,5 minute – beba prvi put otvara oči, a zatim polako počinje micati glavicom i  usnama.
8. minuta – beba postaje još aktivnija, ponekad držeći oči otvorene i duže od pet minuta. U toj fazi beba će pokazati interes za hranjenjem, proučavajući majčino lice i dojke, proizvodeći tihe zvukove i pomičući ručice prema ustima.
18. minuta – bilo je to naporno iskustvo, vrijeme je za mali odmor.
36. minuta – napunjenih baterija, beba ubacuje u višu brzinu i kreće u potragu za dojkom, oslanjajući se prvenstveno na njuh.
62. minuta – beba doji, najvjerojatnije sasvim male količine (tek nekoliko kapi) kolostruma, prepunog proteina i sastojcima važnim za imunitet. Ovi prvi podoji stimulirat će majčine dojke za daljnju proizvodnju mlijeka, istovremeno pomažući majčinoj maternici da se vrati u prvobitnu veličinu.
70. minuta – misija ispunjena! Većina beba sada će, nakon pošteno odrađenog posla, zaspati.
Iako je riječ o relativno maloj studiji, ona uvelike govori o važnosti „baby friendly“ postupanja, uključujući dojenje odmah po porodu, koje doslovno omogućuje bebi da sama, na vlastiti način, doživi prvi kontakt sa svijetom.

Izvor: upworthy.com

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>