Razvoj okusa kod bebe

admin

Rađa li se beba s razvijenim okusnim pupoljcima? Kada će joj se osjetila okusa posve razviti? Osjeti li okuse već u majčinoj utrobi? Zašto beba neke namirnice odbija, a druge voli?

heading_070358-shutterstock949318871

Razvoj bebinih okusnih pupoljaka počinje već u majčinoj utrobi i to oko devetog tjedna trudnoće, pa beba već tada različito reagira na različitu hranu koju majka konzumira. Nakon poroda okusni pupoljci će još biti vrlo osjetljivi, najprije će raspoznavati slatke i kisele okuse, a velike su šanse da će preferirati upravo slatko. Osjećaj za slano razvit će se tek oko petog mjeseca života.

Paralelno s okusom, razvijat će se i njuh, pa će beba već vrlo rano moći namirisati majčino mlijeko. Većina beba čak će moći razlikovati miris mlijeka svoje majke od mlijeka druge dojilje. Oko šestog mjeseca preporuča se uvesti dohranu, a tada će prvi put postati očit i bebin ukus: neku će hranu prihvatiti iz prve, a druga joj se možda uopće neće sviđati. Stručnjaci preporučuju da se ista hrana bebi ponudi i do osam puta prije no što zaključite da beba doista ne voli to što ste joj pripremili.

Beba dijelom može naslijediti vaš ukus, ali to zapravo ovisi o čitavom nizu faktora. Imajte na umu da će beba i imitirati vaše reakcije na pojedine namirnice, pa se potruditi ponuditi joj zdravu hranu i uživati pritom. Istovremeno, oprez sa slanom i slatkom hranom!

Na kraju, valja reći i da beba guranjem različitih stvari u usta ne isprobava samo okuse, nego i uči o svijetu oko sebe. Uz nadgledanje i uklanjanje opasnih predmeta, nemojte joj braniti tu normalnu razvojnu fazu.

Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>