shutterstock_98518904[1]

Fini popečci od tikvica i sira

Sastojci: Tikvica Mekši sir Parmezan Jaje Zobene pahuljice, sitne Sol, papar Postupak: Tikvicu operite, naribajte na krupni ribež (ako je mlada, nije potrebno guliti koru), posolite i dodajte jaje. Ubacite sitne zobene pahuljice, otprilike polovicu količine naribanih tikvica i promiješajte. Tikvice će pustiti vodu od koje će zobene pahuljice nabubriti, stoga ne brinite ako se…

shutterstock_96847000[1]

Sladoled za djecu – brz, zdrav i bez šećera

Sastojci: 1 jogurt (+slatko vrhnje po želji) 2 banane agavin sirup voće po želji Postupak: Jogurt, banane, agavin sirup i sezonsko voće dobro izmiksajte. Za kremastiji okus polovicu jogurta možete zamijeniti tučenim slatkim vrhnjem, a izvan sezone možete upotrijebiti i smrznuto voće. Tako dobivenu smjesu razdvojite u posudice i stavite u zamrzivač preko noći ili…

Peasoup

Krem juha od graška, brza i ukusna

Sastojci: Grašak, po mogućnosti mladi Krumpir Malo češnjaka Malo maslinovog ulja Po želji vrhnje za kuhanje Postupak: Češnjak na sitno nasjeckajte i kratko prodinstajte na malo maslinovog ulja, pazeći da ne potamni. Kad zamiriši, dodajte grašak i podlijte vodom (ili temeljcem) koliko je potrebno da prekrije povrće. Posolite, dodajte na kockice nasjeckan krumpir i kuhajte…

mami

Tart bez brašna punjen čokoladom i jagodama

Ako želite napraviti tijesto za tart bez bijelog brašna, evo jedne ideje koja će vas oduševiti. Puniti ga možete prema svojoj želji, ali zobene pahuljice, orašasti plodovi i suho voće pokazali su se kao dobitna kombinacija. Ukusno, zdravo, odlična zamjena za bijelo brašno. Klnci su oduševljeni. Još kad dodate čokoladu i jagode, sreći nema kraja…

shutterstock_50805727[1]

Proljetna juhica od ječmene kaše s mrkvom

Sastojci: 1/2 glavice luka 10 dag ječmene kaše Maslinovo ulje 1 mrkva 1 manji češanj češnjaka sol, papar, crvena paprika Peršin Povrtni temeljac Postupak: Luk i češnjak sitno nasjeckati, mrkvu narezati na kockice. Ječmenu kašu isprati pod malzom vode. Luk polako pržiti na maslinovom ulju pa kada dobije blago zlatnu boju dodati češnjak, a zatim…

mami-juha

Gusta juha od crvene leće, mrkve i celera

Kad pojedete ovakvu, gustu juhu od mahunarke i korjenastog povrća s dodatkom sjemenki, neće vam trebati glavni obrok.  Crvena leće idealna je za juhe, kremasta je i brzo je gotova, a nije ju potrebno namakati za razliku od ostalih mahunarki. Da ne bi bilo dosadno, kod serviranja dodajte nekoliko listova mladog špinata, sjemenke po izboru,…

mami-krema1

Zdrave kreme od tropskog voća u čaši

Pogledate li malo po internetu, naći ćete tabele u kojima piše koje voće i povrće sadrži najviše, a koje najmanje pesticida. Na samom dnu ljestvice je tropsko voće pa je ono jedino koje kupujem u dućanu bez straha. U ovo doba godine nema domaćeg voća. Zalihe jabuka su odavno nestale, barem što se tiče nešpricanih,…

fishcake

Polpete od oslića, hrskave i zdrave

Polpete od oslića uvijek su dobar izbor za ručak, gotovo ih svi mališani vole, a u zdravoj kombinaciji sa zobenim pahuljicama “proći” će čak i kod onih koji nisu pretjerani ljubitelji ribe. Valja reći i da se oslić ovdje može zamijeniti i gotovo bilo kojom drugom bijelom ribom, ili pak u “ekstremnim” slučajevima i tunom…

zapečene kuglice

Zapečene kuglice od povrća s kus-kusom i medvjeđim lukom

Popečci od povrća, ali ovaj put u obliku kuglica, manjih i većih, oduševljavaju svojim okusom, teksturom i mirisom. Uz umak od domaćeg vrhnja s dodatkom češnjaka i medvjeđeg luka, za prste polizati. Medvjeđi luk je vjesnik proljeća i možete ga naći u obližnjim šumama. Mirisom podsjeća na češnjak. Odličan je čistač organizma pa ga je…

palacinke

Palačinke iz boce

Palačinke iz boce okusom su iste kao palačinke koje inače mutite u zdjeli, ali imaju jednu veliku prednost – ostavljaju mnogo manje uprljanog posuđa iza sebe i zamutiti ih može čak i dijete. Tajna je, kao što samo ime kaže, u boci – idealno plastičnoj od litre i pol, a osim nje potrebni su vam…

javaversion1