Roditelj iz noćne more!

admin

Mama i dvoje djece izlaze iz vrtića. Mama je na telefonu. Jedno dijete ulazi u auto, drugo ugleda lokvu i počne po njoj skakati.

heading_091109-sos

Slijedi kazna – dva udarca po guzi iz sve snage uz nevjerojatno deranje: Idiote jedan ulazi u auto!!!!  Mama dijete odvlači u auto, a osobi s kojom je razgovarala na telefon kaže: Znaš što mi je ovaj mali kreten napravio?!!!!

Ako ste u šoku, niste jedini. Suprug je ovaj nevjerojatan prizor prije nekoliko dana doživio ispred jednog zagrebačkog vrtića kada je išao po našu curicu. Kad mi je ispričao, nisam mogla doći sebi i iskreno, već danima se svako toliko toga sjetim. Jednostavno ne mogu vjerovati da netko može to raditi svom djetetu. Ovo se dogodilo na javnom mjestu, ispred odgojno-obrazove ustanove, pred očima mog supruga i još jednog tate, što ta jadna djeca proživljavaju kod kuće ne želim ni zamisliti.

Znam, ne postoji ni dozvola ni škola za roditelje, ali kad čujem ovako nešto, zaista pomislim da bi trebalo uvesti barem neke tečajeve.  Nije svatko stvoren da bi bio roditelj i onda je poštenije ne biti roditelj, nego imati djecu koja očito nisu ni željena, ni voljena, jer nemojmo se zavravati, roditeljstvo je naporan posao. Traje od dana rođenja, nema godišnjeg, bolovanja, regresa, nikada ne prestaje. Ako netko to ne želi, a zbog društvenih normi se upusti u tu avanturu – to može iz pojedinaca napraviti kao što se može vidjeti – čudovište. Kako drugačije nazvati ovakvu majku?!!

Možda će netko sad reći da nemam pravo osuđivati i da je to možda bila samo jedna epizoda, da se samo tada takvo što dogodilo, ali sumnjam. Jednostavno ne vjerujem da je takvo što moguće. Svi mi imamo svoje žute minute, svi imamo dane kad nam nije lako, kad se bojimo hoćemo li zadržati posao, hoćemo li uspjeti platiti ratu kredita, kad smo tužni, zabrinuti, nervozni, ali ljudima koji istinski vole svoju djecu i žele im najbolje – ovakve se stvari ne događaju. Možemo viknuti na dijete, biti nervozni, ali nitko me ne može uvjeriti da svoje dijete, ako ga voliš i obožavaš, možeš nazvati idiotom i kretenom. To jednostavno nije moguće. Svatko tko to radi trebao bi se duboko posramiti svoje neljudskosti prema živom biću koje je donio na ovaj svijet i kojemu treba ljubav, a umjesto toga, od vlastitih roditelja, dobiva batine i uvrede.

Zaista, riječi mogu probosti kao mač, samo što za razliku od fizičke rane, one na srcu teško mogu zacijeliti. Ostaju zauvijek na tim malim srcima i još jednom pokazuju i dokazuju da neki nažalost, ne zaslužuju biti roditeljima.

MaMa Nina

One Comment

  1. Rahela
    December 17, 2015 at 10:12 am

    Draga Nina, i sama sam zapanjena ponekad ljudskom glupošću. I sama sam nedavno pisala o tome. Osvrnula sam se na roditeljsko vrijeđanje – glupane, budalo i sl. Prestrašno! Kakva neukost, nekultura i bezobraština. Kakvo podcjenjivanje i liječenje frustracija na malom, nevinom biću. Drago mi je da si napisala članak na tu temu.

    Rahela

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>