Martina Milotic
shutterstock_77082265[1]
Već je poznato da se odgoj u različitim zemljama donekle razlikuje, a za oko svjetske javnosti u posljenje je vrijeme zapelo roditeljstvo na njemački način. Mnogi stručnjaci naime upravo način na koji Nijemci podižu svoje mališane smatraju najuspješnijim, a mi prenosimo iskustva jedne majke, inače Amerikanke, koja se prvi put susrela s ovim kulturološkim razlikama nakon preseljenja u Njemačku.

1. Šokiralo me vidjeti da se roditelji u Njemačkoj uglavnom međusobno druže i piju kavu dok im se djeca igraju u parku. Naravno, imaju ih na oku, no u pravilu se ne mješaju u igru čak ni ako netko visi s grane. Time omogućuju djeci da razviju samostalnost i snalažljivost.

2. Ne inzistiraju na učenju čitanja prije prvog razreda. Smatraju da je to posebno iskustvo koje dijete treba proći zajedno s vršnjacima. Štoviše, tijekom početnih razreda osnovne škole ne forsira se previše gradiva, a tijekom nastave učenici imaju čak dva odmora na otvorenom.

3. Osnovnoškolce potiču da se “igraju” vatrom. Naravno, pod pažljivim nadzorom učitelja i uz pisanu dozvolu toditelja, a zapravo nije u pitanju igra već paljenje svijeća i drugih gorivih tvari u sigurnom okruženju.

4. Dozvoljavaju školarcima da sama idu u školu, dućan, autobusom baki… Amerikancima je to gotovo nezamislivo zbog velikog broja otmica, koje su u većini Europe iznimno rijetke.

5. Nijemci organiziraju proslave za početak školske godine. Za malene Nijemce prvi dan škole je jedan od najzabavnijih dana u životu, koji se mogu uspoređivati s dosezanjem punoljetnosti ili vjenčanjem. Time početak školovanja postaje velik životni događaj kojem se mališani ne samo raduju, nego ga s nestrpljenjem iščekuju.

6. Potiču djecu da se svakodnevno igraju na otvorenom. “Ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća”, njihov je moto koji se potiče od vrtićke dobi, a to je vidljivo u mnogobrojnim parkovima i na igralištima koja su puna čak i kada zahladi, neovisno o kiši i snijegu.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>