Salata od kelja, prosa, tostiranog češnjaka i oraha s preljevom od senfa

Ana Pejic Riha

IMG_0241

Jako ukusna i zdrava zimska salata za veliki odmor! U prikladnoj posudi zamijenit će ručak ili užinu u školi ili roditeljima na poslu. Kelj u ovoj sirovoj varijanti oduševljava okusom i može konkurirati svakoj salati.

Sastojci: 

1 šalica(za kavu) prosa
6-7 listova kelja
4 češnja češnjaka
10 oraha

Proso operite pa stavite kuhati u hladnu vodu. Omjer prosa i vode neka bude 1:4. Kada voda zakuha, posolite pa pustite da se kuha na laganoj vatri poklopljeno 15-ak minuta. Procijedite.
Listove kelja operite i odstranite srednji, tvrdi dio u sredini svakog lista. Sve potopite u ključalu vodu i pustite da odstoji 2-3 minute bez kuhanja, tek toliko da malo omekša. Procijedite, prelijte hladnom vodom pa narežite na tanke trakice. Lagano posolite. Češnjak narežite na tanke listiće pa lagano prepržite na malo maslinovog ulja dok ne počne poprimati boju pa brzo izvadite da ne zagori.
Orahe narežite nožem na komadiće. U zdjelu za serviranje pomiješajte kelj, proso, posipajte prženim češnjakom i orasima i sve pokapajte umakom. Neposredno prije jela umak promiješajte sa salatom.

Za preljev od senfa:

2 žličice senfa
2 žlice vrhnja(domaćeg)
sol
papar
sok 1/2 limuna
2-3 žlice maslinovog ulja

Senf posolite, popaprite pa ulijevajte ulje lagano miješajući. Kada se umak povezao dodajte vrhnje, limunov sok i sve promiješajte.

Ostale recepte MaMe Nasje i njezinu stranicu pogledajte na mamajasamgladan.com

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>