Samostalnost

Ana Pejic

Gledala sam jutros svoju predivnu djevojčicu kako se igra s kockicama. Gradila je kućicu za žirafu, slonića, Hello Kitty i njezinu seku. Do prije nekoliko mjeseci, bilo mi je nezamislivo da ću u tom prizoru uživati dok sjedim na kauču, pijem kavicu i još nešto pišem.

samostalnost

Počelo je nedavno, još se nisam naviknula na to da ona me više ne treba uvijek za igru. Još uvijek si ponekad ne mogu pomoći, pa bez obzira što se igra i ne traži me, ja sama dođem. Trudim se to ne raditi prečesto. Psiholozi u vrtiću kažu da je to uobičajena razvojna faza pred treći rođendan. Djeca se polako odvajaju od nas i sve su samostalnija. U tome im trebamo biti potpora. Otprilike u toj dobi, njihova samostalnost vidi se najviše u samostalnoj igri, ali i prije toga stvaraju se temelji.

Negdje oko prve godine treba ih poticati da se sami hrane, nešto kasnije da se sami obuju, pospreme svoje igračke, oko druge da sami oblače npr. pidžamu. Ako se prekasno krene, kod njih se stvaraju pogrešne navike koje se kasnije teško ispravljaju. Fazu kad žele sve sami, treba iskoristiti.

Od prijateljice sm dobila sjajnu ideju koja se mojoj curici jako svidjela, a to je da si sama sprema obrok. Kakvo je to veselje i ponos u njezinim očima! Kukuruzne i rižine pahuljice stavila sam u plastične kutije iz kojih ona rukicama prebacuje u tanjur koliko želi i zatim to zalije jogurtom, promješa i sva ponosna na sebe uživa i ponavlja kako je ona to sama napravila! I mi smo naravno ponosni, ali priznajem, negdje u kutku srca ipak se sakrio i komadić tuge i neke strepnje.

Ne znam je li i kod drugih roditelja tako, ali koliko god me veseli svaki njezin korak naprijed u životu, nekako me plaši to vrijeme koje leti, leti. Za čas moja će moja mala djevojčica, postati vrckavi curetak, dok trepnem ona će učiti slova i s torbom na leđima sama ići u školu. Stisne me oko srca kad pomislim na to. Znam, sve te stvari dogodit će se baš onda kad se i trebaju dogoditi i ona će na njih sigurno biti spremna. No hoću li biti i ja?

MaMa Nina

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>