Sastav majčina mlijeka vs sastav adaptiranog mlijeka

Martina Milotic

shutterstock_86479837[1]
Sastav majčina mlijeka, unatoč napretku tehnologije i znanosti, i dalje ne prestaje iznenađivati znanstvenike. Nedavno je tako upravo iz majčina mlijeka proizveden antibiotik koji se jedini na svijetu može boriti protiv superbakterija, koje su dosad bile otporne na baš sve druge antibiotike.

Istovremeno, dokazano je i da se sastav majčina mlijeka neprekidno mijenja ovisno o potrebama djeteta, njegovoj dobi, pa čak i dobu dana. U slučaju da je dijete prehlađeno ili ozbiljnije bolesno, majčino tijelo će automatski početi proizvoditi antitijela potrebna za njegovo ozdravljenje.

S druge strane, adaptirano mlijeko je također je prilagođeno bebi, no na drukčiji način. Budući da se ono ne može mijenjati ovisno o zdravstvenom stanju bebe te sukladno činjenici da je nastalo u laboratoriju, njegov je sastav konstantan i nepromjenjiv.

Koliko se sastav majčinog mlijeka i adaptiranog mlijeka razlikuje, možda najbolje svjedoči tablica svih sastojaka koje možete pronaći u jednome i drugome, usporedno. U prilogu objavljujemo umanjenu sliku, uz napomenu da je sastav majčina mlijeka u stupcu s lijeve strane. Originalni popis možete pronaći ovdje.

spisak

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>