Spavanje s bebom

Ana Pejic

Kad imate malu bebu spavanje je prioritet kako za vas tako i za dijete. No, gdje će tko i s kim spavati vrlo je individualna stvar oko koje se lome koplja i svatko ima svoje mišljenje.

Untitled

Naime, u zadnje vrijeme sve više mladih majki preferira spavanje u istom krevetu sa svojom bebom, dok se druge ipak odlučuju na tradicionalniju varijantu spavanja svatko u svom krevetu.

Što vrijedi za vas svakako ćete sami saznati čim donesete svoju bebu kući i započnete zajednički život. Prednost spavanja s bebom je u tome što olakšava dojenje tijekom noći i pomaže roditeljima, posebice majci, da ne mora ustajati iz kreveta kako bi došla do dječjeg krevetića u kojem je beba. Spavanje u istom krevetu može utjecati na hramoniziranje ritma spavanja majke i bebe, a osim toga utječe i na međusobni osjećaj bliskosti posebice ako je majka zaposlena i odsutna tijekom dana.
No, bez obzira na gore navedene dobrobiti prije no što se odlučite na zajedničko spavanje,  ipak razmotrite nekoliko opozitnih činjenica.

Pitanje kad ćete i kako nakon navike zajedničkog spavanja moći svoje dijete naučiti da samostalno spava u svom krevetu. Malo dijete zahtjeva rutinu i kako ga u početku naviknete tako uglavnom ostaje i kasnije i vrlo je teško nešto mijenjati, a ako se to već čini onda promjene zahtjevaju dodatni angažman. Osim toga, ako spavate s bebom razmislite o tome gdje ćete smjestiti partnera te kako će to utjecati na vaš međusobni odnos. U svakom slučaju, beba na krevetu za odrasle mora biti dobro zaštićena kako ne bi pala s kreveta te u svakom trenutku mora biti pod nadzorom.

Smeštanje bebe na spavanje u vlastitom krevetiću može biti izazov za majku koja ponekad tijekom cijele noći mora ustajati kako bi podojila ili presvukla bebu. Rezultat toga je umorna i iscrpljena majka. No, spavanje bebe u vlastitom krevetu ima i značajne prednosti. Beba je od početka naviknuta na samostalno spavanje, manje je ovisna o vašem prisustvu i lakše zaspi. To su manje razmažene i zahtjevne bebe, pa o roditeljima ovisi hoće li biti popustljiviji i blaži roditelji ili pak oni koji će radije olakšati sebi i držati se nekih pravila vezanih uz djetetovu svakodnevnu rutinu.

Daniela Vujica


Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>