Sterilizacija bočica i dudica: da ili ne i do kada?

Martina Milotic

Većina mladih roditelja na jedan od načina sterilizira bebine bočice i dudice tijekom prvih mjeseci djetetova života, vjerujući da ih na taj način štite. No, je li sterilizacija doista potrebna? Stručnjaci tvrde da je steriliziranje dudica i bočica imala mnogo više smisla dok voda nije bila pročišćena i klorirana kakva je danas, a prečesta sterilizacija može donijeti više štete no koristi.

shutterstock_47715802[1]

Iako ni pedijatri o ovom pitanju ne postižu konsenzus, sterilizacija se najčešće preporučuje tijekom prva tri mjeseca bebina života. Naravno, to se odnosi na bebe koje ne doje, budući da dojenčad ni ne treba bočicu u toj dobi, već eventualno tek iza navršenog šestog mjeseca života kada ta praksa više nije potrebna. Do tada je imunološki sustav bebe u pravilu već dovoljno dobro zaštićen, a beba najčešće već duže vrijeme svijet ispituje i stavljajući različite stvari u usta, što znači da je nemoguće zaštititi je u potpunosti od različitih mikroorganizama.

Štoviše, upravo izlaganje različitim mikroorganizmima izgradit će djetetov imunološki sustav. Dokazuje to i niz istraživanja koja potvrđuju da su djeca koja su pretjerano zaštićena češće sklona različitim alergijama.

Naravno, higijena kod održavanju dječje opreme, bočica, dudica i svih igračaka je i dalje imperativ, no važno je ne pretjerivati. Ako niste sigurni što vam je činiti, potražite savjet svog pedijatra koji najbolje poznaje zdravstveno stanje vašeg mališana.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>