Što mama treba znati o zaštiti kože od sunca

Ana Pejic Riha

Ponekad jednostavno zaboravimo koliko je važno zaštititi se od sunčevih zraka, osobito kada su u pitanju naši mališani. O zaštiti smo razgovarali sa dr. Ružicom Jurakić Tončić, specijalist dermatovenerolog. Evo što nam je rekla.


Gotovo da nema čovjeka koji nema barem jedan madež. Ako ste pažljivo pregledale svoju/ kožu svoga djeteta, onda ste zamijetila da vjerojatno imate više od 20 madeža.Ukoliko imate više od 50 ili čak više od 100 madeža vjerojatno imate sindrom displastičnih madeža. U klasičnom smislu, promjene koje nazivamo madežima su dobroćudne promjene na koži ili sluznici koje se sastoje od nakupine pigmentnih stanica (melanocita).


Melanociti stvaraju pigment koji je koži nužno potreban za obranu jezgara i genetskog materijala stanica kože. Melanin se poput kišobrana smješta iznad jezgre stanice i na taj način štiti genetski materijal kada nastupi izlaganje suncu, odnosno ultravioletnim (UV) zrakama. UV zračenje oštećuje kožu, neovisno o tome da li je riječ o suncu ili umjetnim izvorima poput lampi u solariju. Bitno je napomenuti da koža „pamti i zbraja“ UV zračenje, a proces počinje od najranije dobi.


Stoga je izrazito važno adekvatno zaštiti kožu, osobito u najranijoj dobi kada je koža tanka a time osjetljivija na UV zračenje. Postoji izrazita povezanost između izlaganja suncu i broja madeža na tijelu, a što je veći broj madeža na tijelu, time raste rizik od razvitka melanoma. Osim ovog, kumulativnog učinka na kožu, još su opasnija jednokratna, izrazita izlaganja UV zračenju kod kojih nepripremljena koža prima u kratkom vremenskom intervalu velike količine UV zraka. Ovo posljednje se manifestira kao crvenilo i upala kože koje nazivamo opeklinama od sunca. Danas se zna da su opekline od sunca u ranoj dobi izrazito povezane s rizikom razvitka melanoma u kasnijoj dobi.

zaštita od sunca

Stupanj osjetljivosti kože ovisi ne samo o dobi, nego i o fototipu kože. Fototip kože ovisi o boji očiju, kože, sposobnosti kože da tamni, odnosno da pocrveni po izlaganju UV zrakama. Ukoliko je vaše dijete izrazito svijetle puti, plave kose i očiju, vrlo je vjerojatno da koža vrlo lagano pocrveni dok teško potamni. Takvo dijete je osjetljivije i zahtijeva od mame izrazitiju brigu. Potrebno je usvojiti par praktičnih i vrlo korisnih savjeta vezano uz izlaganje suncu. Izlaganje suncu i boravak na otvorenom uz bavljenje sportom je svakako za preporučiti, ukoliko poduzmete određene mjere predostrožnosti. Ukoliko je doba godine kada su vrijednosti UV indexa visoke, primjerice u ljeto ili je riječ o planinama i skijanju, svakako vodite računa da osigurate djetetu adekvatnu zaštitu.


Najbolje je na otvorenom boraviti ujutro do 10-11h, a zatim ponovno od 17h. Treba imati na umu da drveće ne predstavlja potpunu zaštitu, kao ni suncobran, osobito ako se nalazite blizu reflektirajuće podloge kao što je voda. Djetetu prije izlaska na sunce namažite preparat sa zaštitnim faktorom većim od SPF 30 (20 minuta prije izlaska na sunce). Ukoliko vaše dijete ima puno madeža, ili je izrazito svijetlo te se radi o djetetu mlađem od 3 godine, svakako savjetujem SPF 50+. Ukoliko boravite na brodu, također zbog refleksije i cjelodnevne izloženosti (usprkos tendama) savjetuje se koristiti SPF 50+.

Koliko god proizvođači reklamirali te pripravke kao apsolutnu zaštitu od sunca, treba znati da se taj visoki broj, odnosno faktor (stupanj zaštite) odnosi isključivo na UVB zrake, dok spektar UVA zraka nije u potpunosti obuhvaćen ovim pripravcima (na pripravku obično piše samo UVA ultra).


Koliki spektar UVA zraka pokriva određeni pripravak, to se razlikuje od pripravka do pripravka. Stoga, nemojte podleći zabludama, namazati takvim pripravkom dijete i pustiti na podnevno sunce misleći kako je dijete zaštićeno! Također treba znati da je refleksija osobito jaka u plićaku gdje se djeca najviše zadržavaju, pa je količina UV zraka koju djeca primaju povećana. Razborito je djetetu obući majicu, staviti šeširić i sunčane naočale s UV filtrima kako bi dodatno zaštitili svog mališana.


Autor: Ružica Jurakić Tončić, dr.med.
specijalist dermatovenerolog
Klinika za kožne i spolne bolesti KBC Zagreb i Medicinskog fakulteta u Zagrebu
Šalata 4b 10000 Zagreb

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>