Što NE reći paru kojeg muči neplodnost

admin

Problemi sa začećem pogađaju sve veći broj parova. Razlozi tome su brojni, no osim sa začećem, parovi koji imaju problema s neplodnosti nažalost se nerijetko suočavaju i s nerazumijevanjem okoline.

heading_010252-shutterstock192394751

Kako pružiti podršku parovima koji se bore s ovim problemom? Evo nekoliko savjeta što NE reći, iz pera jedne mlade žene koja već duže vrijeme nastoji postati majkom.

1. Ma samo se opustite! Hvala na savjetu, ali nemam dugme za opuštanje, i ne mogu ga pritisniti svaki put kad ti misliš da bih se trebala opustiti.

2. A zašto jednostavno ne posvojite dijete?  Svaki put kad me netko ovo pita, želim mu odgovoriti protupitanjem: a zašto ti nisi posvojila, nego si odlučila roditi? I kad smo kod toga, gdje si čula da je posvajanje jednostavno?

3. Znam jedan par koji je posvojio dijete, i odmah nakon toga su ostali trudni! Super, znači želiš reći da bih trebala usvojiti dijete da zatrudnim?  Zanimljiv način poticanja plodnosti. U ostalom, svi „znamo“ taj jedan par koji je… štogod.

4. Želiš djecu? Evo ti moja! Ovaj je komentar pogrešan iz toliko različitih razloga da ne znam od kuda da počnem. Prvo, želim biti majka, i ne želim TVOJU nego SVOJU djecu. Drugo, Djeca nisu stvar koju možeš tek tako dati nekome, a reći ovako nešto nekome kome je dobiti dijete toliko nedostižan san je u najmanju ruku okrutno. Čak i u šali.

5. Svaki put kad me suprug dodirne/pogleda me/kihne/udahne ostanem trudna. Ma super, sjajno za tebe. Jesam li ja izabrala imati ovaj problem, prolaziti svakakva neugodna testiranja i tretmane? Misliš li da ja ne bih radije jednostavno napravila kućni test za trudnoću i tek tako dobila plusić? Molim te, ne nabijaj mi svoju plodnost na nos.

6. Ma još ste mladi, imate vremena! To koliko godina ja imam nema nikakve veze s tim u kakvom su stanju moji jajnici i moja maternica. Nemaš pojma o mojim medicinskim problemima, dakle nema smisla spominjati moju dob.

7. Imate sreće… Bar možete spavati do kad hoćete/putovati/ići na romantične večere itd. Ok, budimo sad realni: sve to možeš i ti, samo ti je malo teže organizirati se i naći nekoga da ti čuva dijete. Dakle možeš sve što i ja, a ja ne mogu sve što i ti. Ne mogu imati djecu koliko god se organizirala.

8. Pa bar se zabavljate dok radite na djetetu! Da, seksualni život nam je fantastičan otkad se vrti oko plodnih dana, mojih hormona, promjena raspoloženja, odlazaka kod raznih liječnika i sličnih divota.

Istina je da sve ove komentare većina ljudi izriče u dobroj namjeri, nastojeći pomoći. Umjesto svega navedenog, probajte dakle ovako: Tu sam ako želiš razgovarati o tome. Ne mogu ni zamisliti koliko vam je teško.

Izvor: offbeatfamilies.com

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>