Štucanje u maternici

admin

Bebe često štucaju. Štoviše, štucaju i prije rođenja: beba može štucati već tijekom prvog tromjesječja, no što je veća, to su veće šanse da će majka osjetiti nježno, ritmično “stezanje” koje će biti lako razlikovati od ostalih pokreta i udaraca.

trudnoca1

Gotovo sve trudnice će tijekom trudnoće barem jednom, a većina više puta, osjetiti bebino štucanje. Neke će bebe štucati svakodnevno, dok će druge “napadaje” štucanja imati vrlo rijetko – i jedno i drugo je posve normalno.

Da bi beba mogla štucati u maternici, njen centralni živčani sistem mora postići određeni stupanj razvoja, koji će mu omogućiti da “diše” unutar plodne vode. Beba naime i prije rađanja “vježba” disanje, a do štucanja dolazi kada plodna voda uđe u bebina pluća, uzrokujući ritmične kontrakcije dijafragme. Riječ je o refleksu koji bebi ne škodi ni na koji način – štoviše, služi kao priprema bebinih pluća za efikasno disanje nakon poroda, a pomaže i kod regulacije bebinog srčanog ritma tijekom trećeg tromjesječja trudnoće.

Iako je tijekom prvog tromjesječja beba premalena da bi majka osjetila njeno štucanje, ono se može dobro vidjeti tijekom ultrazvučnog pregleda. U iznimno rijetkim slučajevima štucanje može biti indikacija da fetus ne dobiva dovoljnu količinu kisika zbog pritiska na pupčanu vrpcu, no budući da se kod svakog pregleda provjeravaju bebini otkucaji srca, a položaj bebe prati putem ultrazvuka, nema razloga za zabrinutost.

Neka istraživanja pokazuju da će bebe koje su više štucale u majčinoj utrobi to češće činiti i nakon poroda, no s druge strane može biti i posve drugačije. U svakom slučaju, štucanje je prirodan refleks koji bebi ni na koji način ne šteti.

Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>