Sunčanica i toplotni udar – simptomi i liječenje

admin

Mučnina, slabost, vrtoglavica, glavobolja, nagla promjena raspoloženja – samo su neki od simptoma sunčanice kod djece.

heading_030645-smanjena

Simptomi sunčanice mogu se pojaviti odmah, dok je dijete još na suncu, ili nekoliko sati kasnije, često pred spavanje. Dijete će biti vruće, najčešće povišene temperature, a vrlo šesto i hladnih ruku i nogu, uz drhtavicu. Povraćanje je također jedan od simptoma. Sunčanica je osobito opasna kod manje djece, baš kao i toplotni udar – nažalost, ponekad do toplotnog udara dolazi i zbog pretjeranog odijevanja bebe, zbog straha neiskusnih majki da će djetetu biti hladno. Nažalost, svakoga ljeta određen broj beba doživi toplotni udar, često i s vrlo teškim ili fatalnim posljedicama, zbog toga što ih roditelji ostavljaju spavati u pregrijanom autu.

Ako sumnjate na sunčanicu, prvi korak je svakako ukloniti dijete sa sunca u blago rashlađenu prostoriju i ponuditi mu tekućinu, a zatim ga istuširati u mlakoj vodi i po potrebi dati lijek za snižavanje temperature. Ako dijete povraća, tekućinu mu nudite češće u manjim količinama. Nakon toga, dijete bi trebalo odmoriti u zamračenoj prostoriji. Kada je u pitanju snižavanje temperature kao posljedice sunčanice, nikada nemojte koristiti metodu preznojavanja.

Kada su u pitanju bebe i manja djeca, kao i u slučaju da simptomi potraju ili su jako izraženi, svakako se obratite liječniku.

M.M.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>