Sunčanica i toplotni udar – simptomi i liječenje

admin

Mučnina, slabost, vrtoglavica, glavobolja, nagla promjena raspoloženja – samo su neki od simptoma sunčanice kod djece.

sunčanica

Simptomi sunčanice mogu se pojaviti odmah, dok je dijete još na suncu, ili nekoliko sati kasnije, često pred spavanje. Dijete će biti vruće, najčešće povišene temperature, a vrlo šesto i hladnih ruku i nogu, uz drhtavicu. Povraćanje je također jedan od simptoma. Sunčanica je osobito opasna kod manje djece, baš kao i toplotni udar – nažalost, ponekad do toplotnog udara dolazi i zbog pretjeranog odijevanja bebe, zbog straha neiskusnih majki da će djetetu biti hladno. Nažalost, svakoga ljeta određen broj beba doživi toplotni udar, često i s vrlo teškim ili fatalnim posljedicama, zbog toga što ih roditelji ostavljaju spavati u pregrijanom autu.

Ako sumnjate na sunčanicu, prvi korak je svakako ukloniti dijete sa sunca u blago rashlađenu prostoriju i ponuditi mu tekućinu, a zatim ga istuširati u mlakoj vodi i po potrebi dati lijek za snižavanje temperature. Ako dijete povraća, tekućinu mu nudite češće u manjim količinama. Nakon toga, dijete bi trebalo odmoriti u zamračenoj prostoriji. Kada je u pitanju snižavanje temperature kao posljedice sunčanice, nikada nemojte koristiti metodu preznojavanja.

Kada su u pitanju bebe i manja djeca, kao i u slučaju da simptomi potraju ili su jako izraženi, svakako se obratite liječniku.

M.M.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>