Sve se mijenja – pa što?:)

Categories:Blog, Blog Mirne Maras
admin

Kažu da se dolaskom djeteta sve mijenja. E da, govore to s razlogom. Sada mi je jasno. Ali kao i sve, dok ne iskusiš, ne znaš. Ne možeš znati.

A kada konačno iskusiš, nekada obične stvari postaju luksuz. Spavanje vikendom do 10, tihe i mirne večeri, odlasci na putovanja, kave s prijateljicom kada mi se prohtije…da nastavim, dug bi to popis bio:)

Slušala sam o tome, ali dok ne iskusiš, stvarno ne znaš. Uvijek se sjetim odlazaka u obližnji shopping centar gdje bi redovito vidjela barem jedno dijete kako vrišti, a u najgorem slučaju, baca se po podu – i vrišti. Moje su kritike tada, dok nisam imala dijete, bile upućene isključivo mami ili tati dotičnog vrištećeg, nervoznog čuda. I onda famozni zaključak:“Ja to svom djetetu nikada ne bih dozvolila, pa ovo je užas, što je tim roditeljima?“.

E da, što je tim roditeljima?! Njima ustvari ništa…jer, teško se boriti sa djetetovim fazama. Ja to zovem faze koje treba nekako prebroditi. Svaka nestane kao vjetrom odnesena…ali, brzo dođe druga…pa treća…pa….i tako ukrug, stalno nešto.

Moje su faze, odnosno faze mog djeteta, bile svakojake…uh, kad se samo sjetim! :) vrištanje po dućanima nisam doživjela, ali natezanje i ono famozno i nervozno: “Mama, mama, mama….“…stoput dnevno. To stvarno zna izludjeti, osobito dok kupujete, a pogledi su upereni u vas. Sada mene netko gleda…i možda osuđuje…kao ja nekada.

Ipak, da ne bi ovaj tekst ispao negativan…za ništa na ovom svijetu ne bi se mijenjala za nekadašnje neznanje. Dijete je, koliko god teško bilo, najveće veselje koje nam se može dogoditi. Te slatke male okice kada me pogledaju, taj iskreni osmijeh koji svaki, ali baš svaki dan dobijem, zagrljaj koji me napuni kada je potrebno…ja planiram u tome uživati svaki dan, maksimalno. I nikakve „faze“ neće me obeshrabriti.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>