Talijani uveli stroge kazne za sve koji puše kraj djece i trudnica

Martina Milotic

Početkom godine u susjednoj nam Italiji na snagu je stupila nova zakonska regulativa koja omogućuje kažnjavanje pušača koji odluče zapaliti cigaretu u blizini djece, trudnica te obrazovnih i zdravstvenih bolnica.

ena lomi cigaretu

Uz postojeća ograničanja, u Italiji je sada zabranjeno pušiti i u uredima, restoranima i drugim javnim mjestima, ali i u neposrednoj blizini škola i bolnica. Kazna će biti ista kao i za one koji zapale cigaretu u automobilu u kojem im je suputnik dijete ili trudnica – “paprenih” 500 eura, a one koji bace opušak na pod čeka 300 eura kazne.

Podavače koji budu zatečeni kako maloljetnicima prodaju cigarete kažnjavat će se pak iznosom do 8000 eura, a predviđena je i mogućnost oduzimanja dozvole za rad.

Stroge mjere uvedene su s ciljem odvraćanja djece i mladih od pušenja, a isti zakon predvidio je i da se na pakiranjima cigareta nađu fotografije osoba oboljelih od posljedica pušenja, među kojima se nalazi i žena koja iskašljava krv.

Gotovo 20 posto Talijana su pušači, a na godišnjoj je razini zabilježeno čak 83 tisuće smrtnih slučajeva povezanih s pušenjem.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>