Tantrumi: upute za roditelje

Categories:Briga o djetetu, Dijete
admin

Tantrumi su jedan od najgorih izazova za roditelje – vrištanje, bacanje, udaranje, a sve to vrlo često u javnosti, zvuči kao recept za izgubiti živce. Stroge “upute za uporabu” ne postoje, ali postoje smjernice koje bi vam mogle pomoći da preživite.

1. Ostanite smireni. To će možda biti i najveći izazov, ali vašem mališanu koji je uzpravo izgubio kontrolu sada treba miran, a nipošto jednako nervozan roditelj.

2. Ne vičite. Možda vam se čini da jedino tako možete doprijeti do djeteta, ali vikanjem ćete samo produžiti tantrum. Cilj je smiriti dijete, a ne dodatno ga uzrujati.

3. Nemojte se previše truditi razumno mu objasniti da se mora smiriti. Kako se vi osjećate kada ste uzrujani, a netko vam kaže da se smirite? Razgovarajte nakon što tantrum završi, ne tijekom njega.

4. Ignorirajte djetetovo ponašanje. Ako si ne možete pomoći, napustite prostoriju – naravno, osim ako prijeti opasnost da će se dijete ozlijediti.

5. Nedajte se uvući u “scenu” koju je dijete napravilo. Moljakanjem, prijetnjama, vikanjem i pokušajem odvlačenja djeteta s mjesta događaja samo ćete napraviti kontra efekt.

6. Izrazite svoje osjećaje. Većina tantruma nastaje zbog toga što se dijete ne zna nositi sa svojim negativnim osjećajima, odnosno ne zna ih verbalizirati. Pokažite mu kako se to radi – jasno mu kažite da ste ljuti, da vam se ne sviđa kako se ponaša i da ne želite slušati njegovo vikanje. Učinite to mirno i u samo nekoliko kratkih rečenica, a kada tantrum završi, budite ponovo ovdje za zagrljaje i poljupce.

7. Ponašajte se šašavo. Svaki roditelj zna što uvijek može nasmijati njegovo dijete. U kriznim situacijama pokušajte s ovom metodom, možda prekine djetetov napadaj bijesa.

8. Nemojte dijete pokušati podmititi. “Ako se smiriš ići ćemo u park/kupit ću ti čokoladu/dobit ćeš bicikl” – to je metoda kojom će dijete, dugoročno, naučiti manipulirati vama.

9. Nemojte kažnjavati dijete. Tantrum je najbolje doživjeti kao nenadanu prepreku na cesti. Dogodila se, zapeli ste na njoj, prešli ste preko nje i to je to, nema smisla baviti se njome dalje. Obično je tantrum prilično dramatična epizoda i za dijete, stoga je kažnjavanje uzaludno.

10. Nemojte dijete izolirati zatvaranjem u drugu prostoriju. Ne samo da ćete time možda izazvati i strah od odvajanja, oduzet ćete djetetu i priliku da se nakon incidentna dođe ispričati i potražiti utjehu.

M.M.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>