Tart bez brašna punjen čokoladom i jagodama

Ana Pejic Riha

Ako želite napraviti tijesto za tart bez bijelog brašna, evo jedne ideje koja će vas oduševiti. Puniti ga možete prema svojoj želji, ali zobene pahuljice, orašasti plodovi i suho voće pokazali su se kao dobitna kombinacija. Ukusno, zdravo, odlična zamjena za bijelo brašno. Klnci su oduševljeni. Još kad dodate čokoladu i jagode, sreći nema kraja :-)

mami1

ZA PODLOGU:

150 g lješnjaka (ili badema)
150 g zobenih pahuljica
100 g maslaca
1 puna šaka suhog voća(grožđice, brusnice, suhe šljive, marelice, smokve)
ja sam stavila suhe šljive
1 velika žlica meda

ZA PUNJENJE(čokolada):

300 g čokolade za kuhanja( s većim postotkom kakaa)
2 žlice soka od limuna
1 velika žlica maslaca
malo mlijeka(oko 1 dcl)

PRELJEV OD JAGODA:

2-3 šake jagoda
1 žličica meda(ovisno koliko su jagode kisele) uzmite u obzir da je čokolada slatka!

POSTUPAK:

U sjeckalici dobro usitnite zobene pahuljice i lješnjake. Stavite ih u zdjelu. Sada u istoj sjeckalici sitno nasjeckajte suho voće. Pomiješajte s rukama zobene pahuljice, suho voće, lješnjake, na listiće narezan hladni maslac i med. Kad dobijete masnu smjesu prebacite je u kalup za tart u koji ste prethodno stavili masni papir za pečenje pa smjesu pažljivo utisnite tako da prekrijete dno i bočne stranice.

Pecite na 170-180° C oko 20 minuta. Kada je gotovo, izvadite da se malo ohladi (stvrdne).

Dok se tijesto peče napravite punjenje od čokolade. Stavite na vatru lonac u koji ste usuli vodu do 1/3 lonca. Na lonac stavite manji lončić pa u njega čokoladu natrganu na manje komade, maslac i mlijeko. Miješajte na pari dok se sve ne rastopi. Kad dobijete gustu glatku kremu ugasite vatru. Neka se krema malo ohladi pa dodajte limunov sok.

PRELJEV OD JAGODA:

Jagode operite pa nasjeckajte u sjeckalici tako da dobijete pire. Stavite u lončić s medom i kuhajte dok se voda malo ne reducira da dobijete malo gušći preljev.

Na pečenu podlogu stavite ohlađenu kremu od čokolade pa nekoliko žlica umaka od jagoda. Žlicom radite krugove tako da izgleda prošarano. Ostatak preljeva ostavite za serviranje. Neka svatko sebi na tanjur doda još malo preljeva po želji.

Tart stavite u hladnjak nekoliko sati ili preko noći da se krema dobro stisne. Dobar tek!

mami

Ostale recepte MaMe Nasje i njezinu stranicu pogledajte na mamajasamgladan.com

2 Comments

  1. Tihana
    TihanaReply
    May 14, 2016 at 5:11 pm

    Ali ova krema nije kao u receptu. Imate li recept za ovu filu? Pozdrav!

    • nasja
      May 16, 2016 at 11:46 am

      Draga Tihana,

      Ova krema je ista kao u receptu. Otopljena čokolada na pari s dodatkom maslaca i mlijeka. Na to je preliven umak od jagoda i žlicom lagano promiješan.

      Lijepi pozdrav

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>