Tate, pozor: Ovih 10 stvari NIKADA nemojte reći mladoj mami

admin

heading_090936-shutterstock527750111

Dok neposredno nakon poroda divljaju hormoni, tijelo ne sluša a um mori nesanica, svaka je mlada mama priča za sebe. Ni najpažljivijem tati nije lako pogoditi prave riječi u pravom trenutku, ali ipak, većina mama složit će se što u tim trenucima ni pod razno ne žele čuti. Tate, upamtite ovaj popis!

1. Sigurno je gladna.

Da, bebe plaču kada su gladne, ali plaču i zato što su pospane, nervozne, muče ih grčevi, žulja ih čarapica, vruće im je, smeta im svjetlo, strah ih je, moraju podrignuti… I iz milijun drugih razloga. Prije nego bebu uvališ mami na (bolnu) cicu, najprije ih sve isključi sam (jer ti si tata, možeš vi to), a tek zatim skupi hrabrosti na glas reći ovu rečenicu.

2. Moja mama je rekla da bi to trebala ovako…

Da, tvoja mama je napravila super posao s tvojim odgojem, ali odgoj vašeg djeteta nije njen posao. Ako je tvoja odabranica odluči pitati za savjet, neka to učini sama, suzdrži se od prenošenja savjeta. U glavi joj je i onako kaos od milijun „ja sam to tako“ kontradiktornih preporuka, još jedna joj definitivno ne treba.

3. Zar ćeš takva izaći iz kuće?

Da, naravno da zna da na sebi ima najstariju, razvučenu majicu na kojoj ima i malo bebine bljuvotine. Ali, napokon je uspjela spremiti i sebe i bebu (znate li koliko je to dugotrajan i mukotrpan proces?), a to je jedina majica u kojoj može bez problema dojiti. I samopouzdanje joj je i onako nikakvo, umorna je, pospana, nervozna i sigurna da joj je frizura gora nego ikad, ali ipak je našla energije izaći iz kuće. Zaboga, ne postavljaj joj takva pitanja u tom trenutku. Reci joj da je ljepša nego ikad i potrudi se tako i misliti.

4. Zašto opet plače?

Stvarno, to je pitanje koje želiš postaviti? Da zna, vjerojatno bi već riješila problem i bez tvog zapitkivanja. Molim lijepo, ako ne želiš eksploziju suza i bijesa, radije pitaj – „kako da pomognem“ ili „daj da ja pokušam“.

5. Baš sam se dobro naspavao sinoć.

Do onog trenutka kada beba bude prespavala cijelu noć bez buđenja, sorry ali nemaš pravo to reći na glas. Naravno, osim ako se nisi dobro naspavao unatoč tome što si se pet puta ustajao zbog bebe.

6. Oprao sam ti suđe.

Ne, nisi NJOJ oprao suđe. VAMA si ga oprao, jer nije ONA sama jela iz tih tanjura, a nije bogme ni beba. Jesi li siguran da je uopće stigla u miru sjesti i nešto pojesti čitav dan? Vjeruj, najbolja predigra u ovoj fazi njenog života bit će ako opereš suđe/spremiš odjeću/opereš pod ili što god drugo bude trebalo napraviti po kući. NAJBOLJA predigra. U ostalom, nije si sama dijete napravila – vi ste partneri, roditeljstvo je vaš zajednički posao i što god da radiš, radiš za vas, ne za nju ili sebe.

7. Blago tebi što ne moraš na posao sutra.

Da, blago njoj što će čitav dan biti zarobljena u četiri zida s vrištećom bebom u rukama, milijun ukakanih pelena, dojkama koje bole i cure non-stop, i tako i danas i sutra i uvijek, i subotom i nedjeljom i blagdanima i noću i danju? Ti na poslu imaš radno vrijeme i pauzu za marendu, jel’ da? Ona bi ubila za pauzu za marendu.

8. Što si radila čitav dan?

Da, došao si doma s posla a ona i dalje sjedi na istom mjestu u istoj pidžami s istim gnijezdom na glavi i usnulom bebom na dojci. Nije da joj nije palo na pamet presvući se i počešljati, o neredu u kući da ni ne pričamo. Pokušaj ti danima ne raditi ništa drugo nego dojiti, nositi, smirivati, zabavljati, uspavljivati, dojiti, nositi… Nastavi niz. Radije ne pitaj ništa, nego joj donesi nešto za pojesti i popiti, ponudi jastučić, donesi omiljenu knjigu, počešljaj kosu, pripremi kupku… I pospremi po kući. Voljet će te više no ikad.

9. Tako sam umoran.

Naravno da si umoran. Po cijeli dan radiš, a onda te doma još čekaju i nervozna žena i plačljiva beba. Nikome nije lako, ali ovo nije natjecanje i ne naglašavaj to dok pola popodneva ležiš na kauču i gledaš tv. Oboje ste umorni, to se podrazumijeva prvih mjeseci. Preživjet ćete, ali morate se držati skupa.

10. I, kada ćemo na drugo?

A ne, nemoj ni pokušati, ne još. Daj joj bar toliko vremena da ponovo može normalno sjediti i da se prestane osjećati poput muzare. Ako zbog ničega drugoga, daj joj vremena da joj se stanje uma vrati u normalu. Sjeti se koliko joj je ljudi čeprkalo po međunožju posljednjih mjeseci, koliko dijete je izašlo tuda van i koliko ju je to boljelo, pa je zagrli, poljubi i zaboravi na neko vrijeme da imaš penis. Najvažniji ženski seksualni organ je i onako mozak, daj joj vremena, nježnosti i ljubavi da se polako oporavi.

M.M

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>